Τα μονοκλωνικά αντισώματα για την αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης όταν μια γυναίκα τα λαμβάνει στην περίοδο του θηλασμού, ενδεχομένως δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής του. Αυτό είναι το συμπέρασμα προκαταρκτικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στις 4 Μαρτίου και θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της American Academy of Neurology.

Η έρευνα εστίασε στα μονοκλωνά αντισώματα natalizumab, ocrelizumab, rituximab και ofatumumab.

Ερευνητές του Ruhr University στο Bochum, της Γερμανίας, εντόπισαν

183 μωρά γυναικών που λάμβαναν μονοκλωνικά αντισώματα ενώ θήλαζαν.

Από αυτά, 180 είχαν μητέρες με πολλαπλή σκλήρυνση και 3 είχαν μητέρες με μια σπάνια νόσο -διαταραχή του φάσματος της οπτικής νευρομυελίτιδας (NMOSD).

Tα μωρά συγκρίθηκαν με 183 άλλα μωρά στην ομάδα ελέγχου.

Από αυτά που εκτέθηκαν στα φάρμακα της πολλαπλής σκλήρυνσης, 125 εκτέθηκαν στο natalizumab, 34 στο ocrelizumab, 11 στο rituximab και 10 στο ofatumumab. Δυο μωρά εκτέθηκαν πρώτα στο natalizumab και ύστερα στο ocrelizumab. Ένα μωρό εκτέθηκε στο rituximab και έπειτα στο  ocrelizumab.

Οι πρώτες εκθέσεις στα φάρμακα μέσω θηλασμού κυμαίνονταν από την ημέρα που ένα παιδί γεννήθηκε έως τον ένατο μήνα ζωής. Ο θηλασμός διήρκεσε κατά μέσον ορο 5,5 μήνες ενώ οι μητέρες λάμβαναν αυτά τα φάρμακα.

Μετά τη σύγκριση των μωρόν που εκτέθηκαν στα φάρμακα και όσων δεν εκτέθηκαν, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν διαφορές στην υγεία ή στην ανάπτυξή τους.

Περιορισμός της έρευνας είναι ότι περίπου το ένα τρίτο των μωρών παρακολουθήθηκαν για 3 χρόνια. Επομένως τα αποτελέσματα για το τρίτο έτος ηλικίας είναι λιγότερο ουσιαστικά από αυτά για τα δυο πρώτα χρόνια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά