Σοκ προκάλεσε η ανάγνωση των χειρουργικών πράξεων που περιλαμβάνεται στη σημερινή Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα απογευματινά χειρουργεία.

Στον κατάλογο με τις επεμβάσεις που ακολουθεί την ΚΥΑ, περιλαμβάνονται και βαριές επεμβάσεις, όπως οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς και μυελού των οστών!

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος κάνει λόγο για αλλοίωση της θεμελιώδους αρχής σύστασης του ΕΣΥ:

"Δεν πιστεύουμε αυτό που βλέπουμε", σημειώνει, για να διευκρινίσει: "Βάλανε τις μετσμοσχεύσεις στα απογευματινά χειρουργεία. Τι έχει να πει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων; Όποιος έχει χρήματα και είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση - ρωτάω - έχει πια προτεραιότητα; Αν είναι δυνατό".

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, έβαλαν επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις στα απογευματινά χειρουργεία: "Οι εν λόγω ασθενείς εισάγονται στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων και πρέπει άμεσα να χειρουργηθούν. Εάν δεν έχουν χρήματα τι θα γίνει σε περιπτώσεις όπως κρανιοτομές, εκσπλαχνώσεις, οξεία σκωληκοειδίτιδα";

Πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, πάντως, αναφέρουν πως ο κατάλογος με τις επεμβάσεις που ακολουθεί την ΚΥΑ αφορά το σύνολο των επεμβάσεων που γίνονται στο ΕΣΥ (περίπου 200) και όχι τις περίπου 40 επεμβάσεις που θα γίνονται στα απογευματινά χειρουργεία.

Σε αποψινή του ανάρτηση, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνει πως στην απόφαση περιλαμβάνονται όλοι οι κωδικοί ομοιογενών διαγνωστικών ομάδων (DRGs) των επεμβατικών πράξεων των νοσοκομείων και ότι στην απογευματινή λειτουργία διενεργούνται επεμβάσεις για "ψυχρά - τακτικά" περιστατικά.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά