Ο πόνος στην πλάτη είναι μια ευρέως διαδεδομένη ασθένεια στην Αυστρία. Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες πάσχουν από αυτήν, όπως ανακοίνωσε η Αυστριακή Εταιρεία Πόνου (ÖSG) ενόψει της Ημέρας Πόνου στην Οσφυαλγία στις 15 Μαρτίου. Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες, όπως αναφέρθηκε.

Σε γενικές γραμμές, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο με την αύξηση της ηλικίας: ένας στους πέντε ανθρώπους κάτω των 60 ετών και ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 60 ετών πάσχει από οσφυαλγία.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν από αντιπροσωπευτική έρευνα για την υγεία που διεξήγαγε η στατιστική υπηρεσία της Αυστρίας: το 26% των ερωτηθέντων ηλικίας 15 ετών και άνω - που αντιστοιχεί σε 1,9 εκατομμύρια άτομα - υπέφερε από χρόνιο πόνο στη μέση ή άλλα χρόνια προβλήματα στην πλάτη τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

"Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο πόνος στην πλάτη δεν είναι θέμα ηλικίας. Από τους νέους έως τους ηλικιωμένους, η έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία είναι απαραίτητη για την αποφυγή της χρονιότητας του πόνου.

Ωστόσο, οι γυναίκες υποφέρουν συχνότερα από οσφυαλγία: μια στις δύο γυναίκες άνω των 65 ετών υποφέρει από οσφυαλγία, ενώ το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στους άνδρες μόνο από την ηλικία των 80 ετών", δήλωσε ο Richard Crevenna, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ÖSG και επικεφαλής του Τμήματος Φυσικής Ιατρικής, Αποκατάστασης και Ιατρικής της Εργασίας στο ιατρικό πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Ωστόσο, η ασθένεια δεν προκαλεί μόνο ατομική ταλαιπωρία, αλλά και επιβάρυνση για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα με την ανάλυση του ÖSG, το οικονομικό κόστος θα ξεπερνούσε σημαντικά το άμεσο κόστος θεραπείας. Ως εκ τούτου, η κοινωνία τάσσεται υπέρ των προληπτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της άσκησης.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα