Σημαντική αύξηση στα κρούσματα σύφιλης, γονόρροιας και χλαμυδίων καταγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σε έκθεση που δημοσιοποίησαν σήμερα.

Όπως αναφέρουν, οι εκθέσεις αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση για τη μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Αναδεικνύουν, επίσης, την ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικής πρόληψης, της πρόσβασης σε τεστ και αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης για τη δημόσια υγεία.

Το 2022, ο αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τα κρούσματα γονόρροιας να αυξάνονται κατά 48%, τα κρούσματα σύφιλης κατά 34% και τα κρούσματα χλαμυδίων κατά 16%. Επιπλέον, οι περιπτώσεις αφροδίσιου λεμφοκοκκιώματος (LGV) και συγγενούς σύφιλης (που προκαλείται από μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο) έχουν επίσης σημαντικά αυξηθεί.

Η διευθύντρα του ECDC, Andrea Ammon, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τα αυξανόμενα ποσοστά, λέγοντας: "Η αντιμετώπιση των σημαντικών αυξήσεων στα κρούσματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων απαιτεί επείγουσα προσοχή και συντονισμένες προσπάθειες. Οι δοκιμές, η θεραπεία και η πρόληψη βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα εκπαίδευση σεξουαλικής υγείας, επέκταση της πρόσβασης σε υπηρεσίες δοκιμών και θεραπείας και καταπολέμηση του στίγματος που σχετίζεται με τα νοσήματα αυτά. Οι πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης είναι ζωτικής σημασίας για την ενδυνάμωση των ατόμων να κάνουν συνειδητές επιλογές σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία. Η προώθηση της συνεπούς χρήσης προφυλακτικού και η προώθηση του ανοιχτού διαλόγου για τα ΣΜΝ μπορεί να βοηθήσει μείωση των ρυθμών μετάδοσης".

Ο έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ειδικά για τα άτομα με νέους ή πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, είναι απαραίτητος για την έγκαιρη ανίχνευση και την έγκαιρη θεραπεία.

Ορισμένες από αυτές τις λοιμώξεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές και είναι σημαντικό οι σεξουαλικοί σύντροφοι να υποβληθούν σε εξετάσεις πριν κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Εάν κάποιος υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει προσβληθεί, θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική συμβουλή, καθώς η έγκαιρη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη περαιτέρω μετάδοσης και πιθανών επιπλοκών της νόσου.

Ενώ οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη, είναι θεραπεύσιμες, μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ή χρόνιο πόνο. Επιπλέον, τα χλαμύδια και η γονόρροια μπορεί να οδηγήσουν σε στειρότητα ενώ η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Η μη θεραπευμένη λοίμωξη από σύφιλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές δυσμενείς εκβάσεις στα παιδιά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά