Λόγω της ανησυχητικής αύξησης της μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων σε όλη την Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προτρέπει όλους να ενημερώνονται και να κάνουν ασφαλέστερο σεξ καθώς φεύγουν για διακοπές, φεστιβάλ και ταξίδια αυτή τη θερινή περίοδο.

Η προειδοποίηση έρχεται με σημερινή έκθεση, καθώς στοιχεία από το ECDC, που κυκλοφόρησαν τον Μάρτιο του 2024, αποκάλυψαν αυξητικές τάσεις στη μετάδοση λοιμώξεων όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη. Αυτή η άνοδος χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση των συνεχιζόμενων κινδύνων που ενέχει η μη προστατευμένη σεξουαλική δραστηριότητα και της ανάγκης για καλύτερη κατανόηση της σημασίας του ασφαλέστερου σεξ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, καθώς η περίοδος των καλοκαιρινών ταξιδιών και των φεστιβάλ φέρνει κοντά ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη διάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Εξετάσεις

Τονίζουν τη σημασία των ασφαλέστερων σεξουαλικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της συνεπούς χρήσης προφυλακτικού για κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ. Η εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήμστα συνιστάται πριν από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με νέους συντρόφους, καθώς πολλές λοιμώξεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές.

Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε εξετάσεις μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα.

Εκτός από τα χλαμύδια, τη γονόρροια και τη σύφιλη, άλλες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν μέσω στενής επαφής και σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες διατρέχουν κίνδυνο για το mpox, για παράδειγμα, το οποίο μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα, ακόμη και κατά τη διάρκεια του σεξ. Το Mpox μπορεί επίσης να μεταδοθεί σε άλλους ακόμη και πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το ECDC αναφέρει επίσης ότι ορισμένες λοιμώξεις που προκαλούν σοβαρή διάρροια - όπως η Shigella και η ηπατίτιδα Α, εξαπλώνονται επίσης στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

Αποφυγή μετάδοσης

Για να αποφευχθούν αυτά, χρησιμοποιήστε γάντια μιας χρήσης για το δάχτυλο ή τη γροθιά, οδοντικά φράγματα κατά τη διάρκεια του στοματικού - πρωκτικού σεξ, καθώς και την αλλαγή προφυλακτικών μεταξύ πρωκτικού και στοματικού σεξ.

Συνιστάται στους ανθρώπους να μην μοιράζονται σεξουαλικά παιχνίδια και να διασφαλίζουν τον κατάλληλο καθαρισμό και απολύμανση μετά τη χρήση τους και μεταξύ των συντρόφων. Είναι επίσης σημαντικό να πλένετε τα χέρια, τις περιοχές των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.

Εάν αντιμετωπίζετε διάρροια, είναι σημαντικό να αποφύγετε τη σεξουαλική δραστηριότητα και να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα.

Η διαβούλευση με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για εμβολιασμούς (κατά της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β και του mpox) και προληπτικά μέτρα, όπως η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) για την πρόληψη του HIV, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, το ECDC υπογραμμίζει τη σημασία της λήψης προληπτικών μέτρων για την προστασία της σεξουαλικής υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νερό με σπόρους chia: Μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά;
‘Αδ. Γεωργιάδης: Το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ καθιστά τη θέση τους πιο ελκυστική
Γιατροί ΕΣΥ: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που καθορίζει τους όρους άσκησης ιδιωτικού έργου