Δύο νέες πληρωμές από τους πολίτες περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, καλούνται να πληρώσουν 5 ευρώ ανά εμβολιασμό κατά της CoViD σε ιδιωτικά φαρμακεία και 1 έως 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για απεικονιστική ή άλλη εξέταση.

Στο άρθρο 24 του νομοσχεδίου αναφέρεται πως από την 1η Απριλίου οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.

Τα ποσά είναι επιπλέον της προβλεπόμενης συμμετοχής του ασφαλισμένου.

Τα έσοδα που εισπράττονται από διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ (clawback). 

Με απόφαση του υπουργού Υγείας δύναται να ρυθμίζεται ιδίως η διαδικασία υποβολής της δαπάνης, καθώς κάθε τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα για την εφαρμογή του μέτρου.

Εμβολιασμοί

Στο άρθρο 48 του νομοσχεδίου προβλέπεται αμοιβή 5 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ για κάθε εμβολιασμό κατά της CoViD που διενεργείται σε ιδιωτικό φαρμακείο.

Σημειώνεται πως επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία ο εμβολιασμός, εφόσον ο αδειούχος φαρμακοποιός έχει πιστοποιηθεί για τη διενέργεια εμβολιασμών.

Τα 5 ευρώ θα καταβάλλονται από τους πολίτες ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που χορηγείται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου