Ένας δυνατός πονοκέφαλος μπορεί να καταστρέψει τη διάθεσή σας, να επιβαρύνει τη σχέση σας με τους γύρω σας και να επηρεάσει την ικανότητά σας να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Ενώ το ένα τρίτο του πληθυσμού υποφέρει από πονοκεφάλους, οι γυναίκες φαίνεται να τους αντιμετωπίζουν περισσότερο από τους άνδρες. Ένας πιθανός λόγος για αυτό είναι οι  αλλαγές στις ορμόνες.

Οι παράγοντες που προκαλούν πονοκέφαλο και σχετίζονται με τις ορμόνες περιλαμβάνουν:

*Εμμηνόρροια

*Λήψη από του στόματος αντισυλληπτικών

*Εγκυμοσύνη

*Θηλασμός

*Εμμηνόπαυση.

Τα οιστρογόνα είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη και τη ρύθμιση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί κάθε φορά που υπάρχει διακύμανση στα επίπεδα οιστρογόνων, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των επιπέδων των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν περισσότερους πονοκεφάλους κατά την έναρξη της εμμηνόπαυσης και όταν υποβάλλονται σε υστερεκτομή.

Πονοκέφαλοι που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση

Για να δείτε αν ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος επηρεάζει τους πονοκεφάλους σας, δοκιμάστε να κρατάτε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε πότε αρχίζουν τα συμπτώματά σας. Αν παρατηρήσετε ένα μοτίβο, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρει ορισμένες φαρμακευτικές λύσεις.

Είναι ημικρανία ή πονοκέφαλος τάσης;

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι πονοκεφάλων για τις γυναίκες είναι οι πονοκέφαλοι τάσης και οι ημικρανίες. Οι πονοκέφαλοι τάσης περιγράφονται συνήθως ως αίσθηση σαν μια ταινία γύρω από το κεφάλι, αλλά αν έχετε νιώσει ποτέ αίσθηση σαν σφυροκόπημα στο κεφάλι σας, μπορεί να έχετε βιώσει μια ημικρανία.

Συμπτώματα ημικρανίας

*συνήθως διαρκούν τέσσερις έως 72 ώρες

*πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού

*πόνος που επιδεινώνεται από τη σωματική δραστηριότητα

*ευαισθησία στο φως, τον ήχο ή τη μυρωδιά

*ναυτία ή/και εμετός.

Τι μπορώ να κάνω;

Ίσως χρειαστεί να εξετάσετε ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να βοηθήσετε στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ημικρανίας. Αποφύγετε τα γνωστά ερεθίσματα όπως το αλκοόλ και το στρες και φροντίστε να ενυδατώνεστε συχνά. Αν η κατανάλωση καφεΐνης επηρεάζει τον ύπνο σας, περιορίστε την υπερβολική κατανάλωση καφέ και ενεργειακών ποτών. Τέλος, ο ύπνος – τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα – είναι εξαιρετικά σημαντικός για να αποφύγετε την ημικρανία.

Όσον αφορά τον πονοκέφαλο τάσης, η φυσικοθεραπεία, ειδικά γύρω από το λαιμό και τους ώμους, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την ανακούφιση της μυϊκής δυσκαμψίας που θα μπορούσε να τον προκαλεί. Η συμπεριφορική θεραπεία και η προπόνηση χαλάρωσης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους (άρα και των πονοκεφάλων).

Η ημικρανία καθώς και οι πονοκέφαλοι τάσης μπορούν να αντιμετωπιστούν, επιτρέποντάς σας να απολαύσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Το να κατανοήσετε πώς σας επηρεάζουν οι ορμόνες και πώς μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες ή πονοκεφάλους είναι το πρώτο βήμα για να βρείτε θεραπευτικές επιλογές που λειτουργούν για εσάς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναερόβια άσκηση και τα οφέλη της
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο