Ο ιός SARS-CoV-2, της COVID-19, μπορεί να παραμείνει στο αίμα και στους ιστούς των ασθενών περισσότερο από 1 χρόνο μετά το τέλος της οξείας φάσης της νόσου, αναφέρει νέα έρευνα του UC San Francisco που πιθανόν προσφέρει στοιχεία για την αιτία που ορισμένοι εμφανίζουν long COVID.

Ανακάλυψαν κομμάτια του SARS-CoV-2, (αντιγόνα COVID), στο αίμα έως 14 μήνες μετά τη λοίμωξη και για περισσότερο από 2 χρόνια σε δείγματα ιστών από ανθρώπους που είχαν νοσήσει.

Ο Michael Peluso, δήλωσε ότι αυτές οι 2 έρευνες δίνουν ορισμένες από τις πιο ισχυρές ενδείξεις ότι αντιγόνα COVID μπορούν να παραμένουν σε ορισμένους ανθρώπους, παρόλο που πιστεύεται ότι έχουν φυσιολογική ανοσιακή απόκριση.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος 171 ανθρώπων που είχαν μολυνθεί με COVID και ανακάλυψαν ότι ο ιός ήταν ακόμα παρών έως 14 μήνες αργότερα, σε ορισμένους.

Μεταξύ αυτών που νοσηλεύτηκαν για COVID, η πιθανότητα εντοπισμού αντιγόνων COVID ήταν περίπου διπλάσια έναντι όσων δεν νοσηλεύτηκαν.

Ηταν επίσης υψηλότερη για αυτούς που ανέφεραν ότι είναι πιο άρρωστοι αλλά χωρίς να νοσηλευτούν.

Καθώς ο ιός εκτιμάται ότι συνεχίζει να υπάρχει στις δεξαμενές ιστών, οι ερευνητές στράφηκαν σε τράπεζα ιστών που περιέχει δείγματα που δωρίσθηκαν από ασθενείς με και χωρίς long COVID και εντόπισαν κομμάτια ιικού RNA για έως 2 χρόνια μετά τη λοίμωξη- αν και δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι κάποιος είχε επαναμολυνθεί.

Τα ανακάλυψαν στον συνδετικό ιστό όπου βρίσκονται τα κύτταρα του ανοσοποιητικού υποδεικνύοντας ότι τα κομμάτια του ιού οδηγούσαν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί.

Σε ορισμένα δείγματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι  ο ιός θα μπορούσε να είναι ενεργός.

Περισσότερη έρευνα χρειάζεται για να διαπιστωθεί αν η ύπαρξη αυτών των κομματιών ευθύνεται για long COVID και συνδεόμενους κινδύνους όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Tα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI).

Πηγές:
University of California, San Francisco

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου