Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Βέροια οι εργασίες της Ολομέλειας Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων, η οποία αποτελεί θεσμικό όργανο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στην ιατρική κοινότητα και να ληφθούν αποφάσεις.

Η Ολομέλεια συζήτησε σχετικά με τον ετεροκαθορισμό των ιατρικών αμοιβών των αυτοαπασχολούμενων γιατρών από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και κατέληξε σε αποφάσεις προκειμένου να γίνει σεβαστός ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας.

Συζήτησε επίσης το ζήτημα του εργάσιμου χρόνου των γιατρών που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα Υγείας και τη συστηματική καταστρατήγηση των Οδηγιών της ΕΕ και των ΠΔ που κύρωσαν αυτές τις Οδηγίες. Η Ολομέλεια κατέληξε στην ανάγκη προσφυγής στα αρμόδια όργανα της Ευρ. Ένωσης προκειμένου να επιβληθεί ο σεβασμός του εργάσιμου χρόνου των γιατρών και η αποτροπή φαινομένων εργασιακής εξουθένωσης.

Επίσης η Ολομέλεια ασχολήθηκε με το θέμα της δωρεάς οργάνων και προτρέπει όλους τους ιατρούς της χώρας να καταστούν δωρητές οργάνων.

Τέλος, συζήτησε ζητήματα που σχετίζονται με το πρόσφατο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και κατέληξε στις εξής αποφάσεις:

1. Χαιρετίζει τις ρυθμίσεις που αποτυπώνονται σε δύο άρθρα του σχεδίου νόμου, τα οποία αφορούν στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και συγκεκριμένα:

Άρθρο 33 Εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου – Τροποποίηση παρ. 1 και 6 άρθρου 283 ν. 4512/2018 και

Άρθρο 34 Δυνατότητα εκκίνησης της πειθαρχικής προδικασίας από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανεξαρτήτως της υποβολής καταγγελίας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 326 ν. 4512/2018

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων θεωρεί πως τα παραπάνω άρθρα κινούνται σε απολύτως θετική κατεύθυνση και επιλύουν σοβαρά προβλήματα και στρεβλώσεις.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά