Για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αλλάζει την ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, όπου το απόγευμα της Τρίτης έγινε το πρώτο απογευματινό χειρουργείο.

Ο κ. Γεωργιάδης συνάντησε τον πρώτο ασθενή που χειρουργήθηκε στα πλαίσια του πρόσφατα ψηφισθέντος θεσμού, ο οποίος όπως είπε περίμενε από το 2019 για να υποβληθεί σε αρθροπλαστική γόνατος (φωτογραφία).

Ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος πως σε λίγες εβδομάδες η κοινή γνώμη θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι μια μεταρρύθμιση που θα λειτουργήσει προς όφελος του ΕΣΥ και κυρίως προς όφελος των ασθενών. "Αγαπάμε, σεβόμαστε και εμπιστευόμαστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας", είπε, ενώ ανακοίνωσε πως με απόφαση του πρωθυπουργού, τα πρώτα τέσσερα χειρουργεία - τρία στο Παπαγεωργίου και ένα στο ΑΧΕΠΑ - θα πληρωθούν από το Υπουργείου Υγείας, με επιστροφή των χρημάτων που είχαν ήδη καταβάλει οι ασθενείς.

Στο "Παπαγεωργίου" είχαν προγραμματιστεί να γίνουν το απόγευμα της Τρίτης δύο αρθροπλαστικές γόνατος, σε άνδρα 67 ετών και γυναίκα 73 ετών, καθώς και μια βουβωνοκήλη σε 54χρονο άνδρα.

"Συναντήσαμε την πρώτη χειρουργική ομάδα και συνομιλήσαμε με τον πρώτο ασθενή ο οποίος μπαίνει πλέον στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως ο πρώτος ασθενής και η πρώτη χειρουργική ομάδα που εγκαινίασαν τα απογευματινά χειρουργεία", είπε ο κ.Γεωργιάδης, προσθέτοντας "αισθάνομαι πολύ μεγάλη χαρά που κάτι που συζητούσαμε στην Ελλάδα 32 ολόκληρα χρόνια τώρα γίνεται πραγματικότητα".

Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη "για την απεριόριστη εμπιστοσύνη που μου έδειξε ώστε να πραγματοποιήσουμε σήμερα αυτό το ιστορικό για το ΕΣΥ γεγονός", όπως είπε, καθώς και τον αρμόδιο υφυπουργό, Μάριο Θεμιστοκλέους, τον οποίο χαρακτήρισε ως αφανή πρωταγωνιστή της προσπάθειας.

"Πάνω απ΄ όλα όμως θέλω να ευχαριστήσω τους πάρα πολλούς γιατρούς, αναισθησιολόγους, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στη μεταρρύθμιση των απογευματνών χειρουργείων", είπε, προσθέτοντας πως κάθε μέρα θα προστίθενται και νέα νοσοκομεία και κλινικές.

Ευχαρίστησε, επίσης, τους ασθενείς, οι οποίοι "παρά το αρνητικό κλίμα που προσπάθησαν κάποιοι να καλλιεργήσουν, έσπευσαν όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα, στη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη και σε πολλές ακόμα πόλεις της Ελλάδος να δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία".

"Είμαι βέβαιος ότι σε λίγες εβδομάδες, όταν πλέον το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί σωστά, και όταν θα ξεκινήσει και η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με την προσφορά των πολλών χιλιάδων δωρεάν χειρουργείων απογευματινών, η κοινή γνώμη θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι μια μεταρρύθμιση υπέρ του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά κυρίως υπέρ των ασθενών", ανέφερε και συμπλήρωσε: "Θέλω να ξέρουν όλοι οι συμπολίτες μας ότι δεν θα κουραστούμε να εργαζόμαστε νυχθημερόν για να μπορούμε να παρουσιάσουμε το καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσοι νομίζουν ότι δουλεύουμε εναντίον του κάνουν λάθος. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας το αγαπάμε, το σεβόμαστε, το εμπιστευόμαστε, τόσο το ιατρικό, όσο το νοσηλευτικό όσο και το λοιπό προσωπικό, και όλες οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε είναι για να μπορέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να λειτουργήσει άξιο και τα επόμενα πολλά χρόνια και όχι φυσικά εναντίον του, όπως κάποιοι νομίζουν".

Για τη συνομιλία του με τον πρώτο ασθενή που χειρουργήθηκε σημείωσε πως "είναι μια συγκινητική στιγμή να σκέφτεσαι ότι με μια πρωτοβουλία που έλαβες, ένας έστω συμπολίτης σου βρήκε μια λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που είχε".

"Είμαστε στην αρχή, θα υπάρξουν προβλήματα, θα είμαστε από πάνω για να τα λύνουμε, αλλά με καλή διάθεση όλα θα πάνε καλά", κατέληξε, απευθύνοντας ευχές για περαστικά στους ασθενείς που χειρουργήθηκαν.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και εκπρόσωποι συλλόγων για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων.

Ο εκπρόσωπος του Σωματείου του "Παπαγεωργίου", Θανάσης Τασιούδης, ανέφερε πως από τις 14 αίθουσες χειρουργείου του συγκεκριμένου νοσοκομείου λειτουργούν οι 9 με 10, λόγω ελλείψεων προσωπικού, και διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση επιλέγει τα απογευματινά χειρουργεία, αντί για την πρόσληψη προσωπικού που θα επιτρέψει την λειτουργία και των υπόλοιπων αιθουσών, αυξάνοντας κατά 30% τα διενεργούμενα χειρουργεία

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος, έκανε λόγο για φιέστα, με την οποία η κυβέρνηση "ξεπέρασε τον εαυτό της". Όπως είπε, με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία η κυβέρνηση στέλνει διπλό μήνυμα: προς τους πολίτες να εμπεδώσουν ότι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη και προς τους υγειονομικούς να εμπεδώσουν ότι δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Υποστήριξε ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν λίγο περισσότερες από 40 αίθουσες χειρουργείου, σε σύνολο 70 διαθέσιμων, ενώ ζήτησε και από τους ασθενείς να ενισχύσουν τον αγώνα κατά της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου