Χρειάζεστε κάλιο ώστε όλα τα κύτταρά σας να λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Το μέταλλο αυτό παίζει ρόλο στο να βοηθά την καρδιά σας να χτυπά και τους μυς σας να συσπώνται. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά να διατηρήσετε επίσης την αρτηριακή σας πίεση σε υγιές εύρος.

Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε όμως;

Αποξηραμένα βερίκοκα

Είναι από τις καλύτερες πηγές για κάλιο, με 1,1 γρ. ανά μισό φλιτζάνι - σχεδόν το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και ουσίες που καταπολεμούν τις ασθένειες που ονομάζονται αντιοξειδωτικά.

Φακές

Ένα φλιτζάνι έχει περισσότερα από 700 mg καλίου, συν άφθονες φυτικές ίνες, φολικό οξύ και αντιοξειδωτικά. Οι φακές χωνεύονται αργά για να σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να διατηρηρείτε το σάκχαρό σας σταθερό.

Ψητή πατάτα

Οι πατάτες είναι χορταστικές και πολύ πιο υγιεινές από ό,τι νομίζετε. Μαζί με 940 mg καλίου, οι ψητές πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και B6. Επιπλέον, είναι χαμηλές σε νάτριο και χοληστερόλη, και σχεδόν χωρίς λιπαρά.

Στήθος κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι μια καλή πηγή καλίου, με περισσότερα από 330 mg σε κάθε μερίδα 85 γρ. Είναι επίσης γεμάτο με άλιπη πρωτεΐνη. Το στήθος είναι καλύτερο από τις φτερούγες και τα μπούτια όσον αφορά την περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες.

Λευκά φασόλια

Χωράνε σε πολλά φαγητά και προσφέρουν έξτρα γεύση, υφή αλλά και πολλές φυτικές ίνες. Λαμβάνετε περίπου 10 γρ. φυτικών ινών και σχεδόν 600 mg καλίου σε μια μερίδα μισού φλιτζανιού. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, τα φασόλια είναι χαμηλά σε λιπαρά.

Μπανάνες

Μόλις μία μέτρια μπανάνα παρέχει σχεδόν το 10% των ημερήσιων αναγκών σας σε κάλιο, περίπου 422 mg. Είναι επίσης γεμάτες με φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνες C και B6.

Γιαούρτι

Ένα φλιτζάνι γιαούρτι θα σας δώσει σχεδόν 580 mg καλίου. Είναι επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου. Πολλές μάρκες περιέχουν προβιοτικά βακτήρια που είναι καλά για το έντερό σας και μπορεί να σας προστατεύσουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Σολομός

Ο σολομός ψητός ή ποσέ, έχει σχεδόν 330 mg καλίου ανά μερίδα. Αυτό το λιπαρό ψάρι είναι επίσης πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν την καρδιά σας, καθώς και σε ποιοτική πρωτεΐνη.

Ντομάτες

Μια ντομάτα περιέχει σχεδόν 300 mg καλίου. Δεν χρειάζεται να τρώτε τις ντομάτες σας ωμές για να κερδίσετε τα οφέλη τους για την υγεία. Είναι πλούσιες σε βιταμίνες A, C και K, και όταν μαγειρεύονται αυξάνεται και η απορρόφηση ενός αντιοξειδωτικού τους, του λυκοπενίου..

Αβοκάντο

Είναι εξαιρετική πηγή ακόρεστων λιπαρών, μαζί με 364 mg καλίου σε κάθε μερίδα μισής κούπας. Αλλά αν ανησυχείτε για την αύξηση βάρους, να έχετε κατά νου ότι ένα αβοκάντο έχει 300 θερμίδες, άρα καλύτερα να το κόψετε στη μέση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια