Νέα έρευνα υποδεικνύει την αιτία που οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση και στον θάνατο από μεταστατικό καρκίνο δέρματος.

Ερευνητές του Johns Hopkins Kimmel Cancer Center αποκάλυψαν πώς οι φυσιολογικές αλλαγές στο δέρμα καθώς κάποιος γερνά συμβάλλουν στην ένταση και εξάπλωση του καρκίνου στο δέρμα.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Aging, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι καθώς το δέρμα γερνά γίνεται πιο σκληρό και χάνει την ελαστικότητά του, που με τη σειρά του αυτό οδηγεί σε μεγάλη αύξηση της πρωτεΐνης ICAM1. T.

Η πρωτεΐνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της ανάπτυξης νέων αγγείων εντός όγκων δίνοντάς τους απαραίτητα θρεπτικά για να αναπτυχθούν.

Επιπλέον, η ICAM1 διευκολύνει τη διαφυγή καρκινικών κυττάρων από τον όγκο και την εξάπλωσή τους σε άλλα σημεία του σώματος.

Η μελέτη τονίζει ότι οι ηλικιωμένοι έχουν αυξημένο  κίνδυνο υποτροπής του μελανώματος, μετάστασης και θνητότητας έναντι των πιο νέων.

Οι ερευνητές εστίασαν στο πώς αλλαγές λόγω ηλικίας, όπως μειωμένη παραγωγή της πρωτεΐνης HAPLN1, συμβάλλουν στη σκλήρυνση του δέρματος.

Η μείωση της  HAPLN1 με την ηλικία, έμμεσα ενισχύει τα επίπεδα ICAM1 οδηγώντας στις παραπάνω συνέπειες.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι η αντιμετώπιση ηλικιωμένων ποντικών με μελάνωμα με φάρμακα που καταστέλλουν την πρωτεΐνη ICAM1 μπορεί να μειώσει σημαντικά τα μεγέθη όγκων και να εμποδίσει τη μετάσταση.

Tα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες εφαρμογές για την αντιμετώπιση άλλων καρκίνων που συνδέονται με τη γήρανση και την κατανόηση της επίδρασης της διαδικασίας γήρανσης στην ίαση των πληγών και σε νόσους όπως οι καρδιαγγειακές και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά