Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού εορτάζεται κάθε 2η Πέμπτη του Μαρτίου με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, της ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας και της Πολιτείας για τη νεφρική νόσο και τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα των νεφροπαθών.

Το φετινό μήνυμα « Υγεία των Νεφρών : Ισότιμη Πρόσβαση στη Φροντίδα και στην Φαρμακευτική Πρακτική» θέλει να στείλει ηχηρό μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής νόσου, η οποία κατά κανόνα γίνεται αντιληπτή στο τελευταίο της στάδιο και αντιμετωπίζεται με την ένταξη του ασθενή που έχει σημαντική πλέον μείωση της νεφρικής λειτουργίας στη θεραπευτική διαδικασία της εξωνεφρικής κάθαρσης (αιμοκάθαρση περιτοναϊκή κάθαρση) ή στη μεταμόσχευση νεφρού. Δυστυχώς, τα στοιχεία που έρχονται στο φως σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι ενθαρρυντικά αφού υπολογίζεται ότι 850.000.000 πάσχουν από τη νεφρική νόσο και από αυτούς πάνω από 2.000.000 βρίσκονται σε θεραπεία εξωνεφρικής κάθαρσης ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΝΕ, το 10%του ενεργού πληθυσμού παρουσιάζει προβλήματα με τους νεφρούς ενώ αυτή τη στιγμή12.000συνάνθρωποί μας υπόκεινται σε θεραπεία εξωνεφρικής κάθαρσης και 3.000 είναι μεταμοσχευμένοι. Το φετινό μήνυμα για την Υγεία των νεφρών, μέσω της ισότιμης πρόσβασης στη φροντίδα και φαρμακευτική πρακτική έρχεται να αναδείξει τις διεκδικήσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών για την άμεση λήψη μέτρων για την αναδιοργάνωση του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας με την επαρκή στελέχωσή του από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την έγκαιρη παραπομπή στους νεφρολόγους για την επιβράδυνση της εξελικτικής διαδικασίας της νεφρικής νόσου. Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται όχι μόνο για την έγκαιρη διάγνωση αλλά και την έγκαιρη παραπομπή στα αρχικά στάδια της νόσου στον ειδικό ιατρό η διασύνδεση και επικοινωνία των οικογενειακών γιατρών με την απευθείας επικοινωνία με τους νεφρολόγους.

Για την ισότιμη πρόσβαση στην φαρμακευτική πρακτική απαιτείται η διατήρηση και βελτιστοποίηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ούτως ώστε οι νεφροπαθείς και εν γένει χρόνια πάσχοντες να έχουν απρόσκοπτη και χωρίς εμπόδια πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή και σε κάθε καινοτόμο φάρμακο που είναι κατά κανόνα υψηλού κόστους. Με το φετινό μήνυμα αναδεικνύεται και η αναγκαιότητα μιας φαρμακευτικής πολιτικής που θα περιορίσει και θα εξαλείψει τα συχνά φαινόμενα ελλείψεων φαρμάκων, τα οποία πολλές φορές έχουν ολέθριες συνέπειες για την υγεία των χρονίως πασχόντων γενικότερα.

Ο Π.Σ.Ν. επισημαίνει ότι ‘’το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας 2024 δεν θα μείνει στην ιστορία ως ευχολόγιο μόνο μέσω της αφύπνισης για στοχευμένες πολιτικές πρόληψης και ενημέρωσης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της κοινωνίας, της επιστημονικής κοινότητας και της Πολιτείας για να ανακόψουμε την ταχύτατη αύξηση της νεφρικής νόσου για να μην γίνουν πραγματικότητα δυσοίωνες προβλέψεις που δείχνουν ότι η θνητότητα από νεφρική νόσο θα σκαρφαλώσει από την 8 η θέση που βρίσκεται σήμερα στην 4η το έτος 2040. Για όλα τα παραπάνω απαιτείται γενναία αύξηση των δαπανών που κατευθύνονται στην υγεία από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αλλιώς αυγά δεν βάφονται!’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου