Στα 19 ανέρχονται τα κρούσματα ιλαράς που έχουν αναφέρει οι ελληνικές υγειονομικές αρχές στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σύμφωνα με την πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση, η πλειονότητα των ασθενών είναι άτομα ηλικίας 44 έως 50 ετών, χωρίς ανοσία στην ιλαρά.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται μη εμβολιασμένοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες Υγείας. Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Αττική και η Κρήτη.

Οι ειδικοί του ECDC αναφέρουν πως ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς αυξάνεται σταθερά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιούνιο του 2023.

Εκτιμάται πως η αύξηση θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, όταν και αναμένεται η κορύφωση μετάδοσης του ιού. 

Τα αίτια μετάδοσης είναι η μειωμένη εμβολιαστική κάλυψη, ενώ είναι μεγάλη την πιθανότητα διασποράς του ιού από χώρες με υψηλό επιπολασμό σε άλλες.

Οι επόμενοι μήνες αντιπροσωπεύουν την εποχική κορύφωση του ιού και, με αυτό το δεδομένο, οι υπεύθυνοι του ECDC προτρέπουν τις εθνικές αρχές Δημόσιας Υγείας να επικεντρωθούν στα ακόλουθα:

  • Να κλείσουν τα κενά ανοσίας και να πετύχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη (πάνω από 95% με δεύτερη δόση). Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης χορηγούνται έγκαιρα, ανάλογα με το εθνικό χρονοδιάγραμμα σε βρέφη και παιδιά. Είναι επίσης σημαντικό να εντοπιστούν και να εμβολιαστούν τα επιλέξιμα άτομα, όπως μη άνοσοι έφηβοι και ενήλικες.
  • Να προσπαθήσουν να έχουν επιτήρηση υψηλής ποιότητας και επαρκή ικανότητα για πρώιμη ανίχνευση, διάγνωση και απόκριση.
  • Να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών Υγείας.
  • Να προωθήσουν τον εμβολιασμό, με χρήση ειδικών στρατηγικών επικοινωνίας.
  • Να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και να συνεργαστούν με υποκαλυπτόμενους πληθυσμούς.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου