Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υπολειτουργία τμημάτων παρατηρούνται στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος προειδοποιεί πως - εάν δεν δοθούν κίνητρα- οι προκηρύξεις θα βγαίνουν άγονες.

"Με 1.850 ευρώ μισθό στους γιατρούς και 800 ευρώ μισθό στους νοσηλευτές, δεν καλύπτονται τα κενά στα νησιά. Προτιμούν τη Κύπρο με πολλαπλάσιους μισθούς και κίνητρα", σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι εργαζόμενοι στα νησιά προτάσσουν τη λειτουργία των πρωινών χειρουργείων (αντί των απογευματινών), τα οποία παραμένουν κλειστά λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Παραθέτει, δε, την εικόνα πέντε νησιωτικών δομών του ΕΣΥ, στις οποίες επικρατεί η εξής εικόνα:

  • Τήνος: Το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί 10.000 μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα και το καλοκαίρι πολύ περισσότερους. Έχουν απομείνει τρεις γιατροί, εκ των οποίων μία είναι κλινική (παιδίατρος), ενώ οι άλλοι δύο είναι οδοντίατρος και μικροβιολόγος. Ασθενοφόρο υπάρχει ένα ανά βάρδια.
  • Νάξος: Υπηρετεί ένας αναισθησιολόγος και ένας χειρουργός. Δεν λειτουργεί ουσιαστικά ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί, επίσης, ένας ακτινολόγος, ο οποίος στο τέλος Μαρτίου αποχωρεί.
  • Σαντορίνη: Δεν υπάρχει διαθέσιμος παθολόγος, γενικός γιατρός και μικροβιολόγος.
  • Σύρος: Αν και είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, χρειάζεται άμεσα 2 νεφρολόγους, 2 καρδιολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς τα επείγοντα. Στις 4 οργανικές θέσεις υπηρετεί ένας. Διαθέτει 4 χειρουργούς, αλλά μόλις 2 αναισθησιολόγους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Χειρουργικής κλινικής.
  • Λήμνος: Υπηρετούν 2 αναισθησιολόγοι και 1 χειρουργός, ενώ αναμένεται 1 ακόμη χειρουργός με "μπλοκάκι".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα