Ερευνητές στο Γερμανικό Κέντρο για την Ερευνα του Διαβήτη (DZD), του Helmholtz Munich και του Ludwig-Maximilians-University Munich (LMU), εντόπισαν νέους βιοδείκτες πρωτεΐνης που συνδέονται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου σε ανθρώπους με και χωρίς διαβήτη τύπου 2.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε την προγνωστική επίδοση βιοδεικτών πρωτεΐνης στη στεφανιαία νόσο σε ανθρώπους με διαβήτη και χωρίς.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από το Cooperative Health Research in the Region of Augsburg (KORA).

Μελετήθηκαν 888 συμμετέχοντες στην έρευνα KORA-Age1, με 70 περιστατικά στεφανιαίας νόσου (19 έναντι 51 στην ομάδα με διαβήτη τύπου 2 και χωρίς διαβήτη τύπου 2, αντίστοιχα) για 6,9 χρόνια. Εξετάστηκαν επίσης δείγματα αίματος των συμμετεχόντων για 233 πρωτεΐνες πλάσματος που συνδέονται με την καρδιαγγειακή νόσο και τη φλεγμονή.

Οι ερευνητές εντόπισαν 2 πρωτεΐνες που συνδέονται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου σε ανθρώπους με διαβήτη και 29 σε ανθρώπους χωρίς διαβήτη τύπου 2. Εξι από αυτές τις πρωτεΐνες είναι νέοι υποψήφιοι για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Tα αποτελέσματα συμβάλλουν σημαντικά σε καλύτερη κατανόηση της  παθοφυσιολογίας

 της στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με διαβήτη και προσφέρουν πιθανές νέες προσεγγίσεις στην πρόληψη και αντιμετώπιση της σοβαρής επιπλοκής.

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Cardiovascular Diabetology.

 

Πηγές:
Cardiovascular Diabetology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου