Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, ώστε ο "πληθυσμός να μπορεί να λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφάσεις". Αυτό δήλωσε η μελλοντική διευθύντρια της υγειονομικής αρχής της ΕΕ ECDC, Pamela Rendi-Wagner, κατά την χθεσινή ακρόασή της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων, αυτό απαιτεί εκστρατείες ανά χώρα, δήλωσε η πρώην υπουργός Υγείας και πρώην επικεφαλής του SPÖ.

Η πανδημία του κορωvοϊού επανέφερε στο προσκήνιο τη σημασία της πολιτικής για την υγεία. Το ECDC διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στην κρίση, για παράδειγμα παρέχοντας στους πολιτικούς σημαντικά δεδομένα. Γενικά, τα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ πρέπει να αυξηθούν και πάλι, και η "αξιόπιστη επικοινωνία" είναι σημαντική για αυτό.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το διοικητικό συμβούλιο του ECDC ψήφισε υπέρ της Rendi-Wagner ως νέας επικεφαλής του οργανισμού της ΕΕ.

Η επιδημιολόγος προτάθηκε για πενταετή θητεία. Θα διαδεχθεί στη θέση αυτή τη Γερμανίδα γιατρό, Andrea Ammon. Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της, η Rendi-Wagner έπρεπε να προβεί σε δήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να απαντήσει σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Υγείας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την πρόληψη και την καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών στην ΕΕ.

Η Ρέντι-Βάγκνερ εργάστηκε στον τομέα της τροπικής ιατρικής και των λοιμωδών νοσημάτων για σχεδόν δέκα χρόνια.

Από το 2011 έως το 2017 ήταν γενική διευθύντρια δημόσιας υγείας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είχε ήδη διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ECDC για έξι χρόνια.

Από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2017, η Rendi-Wagner ήταν υπουργός Υγείας και Γυναικείων Υποθέσεων στην Αυστρία υπό τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Christian Kern (SPÖ), ενώ από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2023 τον διαδέχθηκε στην προεδρία του αυστριακού  ομοσπονδιακού  σοσιαλδημοκρατικού κόμματος - SPÖ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου