Το να τρίψουμε τα μάτια μας είναι κάτι που θα κάνουμε όλοι κάποια στιγμή, όσο και αν ξέρουμε ότι δεν είναι σωστό. Το κάνουμε επειδή τα μάτια μας είναι κουρασμένα, ή επειδή μάς φαγουρίζουν. Πάντα υπάρχει μια δικαιολογία για να κάνουμε αυτή την ακούσια σχεδόν κίνηση. Μπορεί όμως να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα αν το κάνουμε συχνά.

Σε γενικές γραμμές, το τρίψιμο των ματιών είναι επικίνδυνο ούτως ή άλλως, χωρίς καν να υπολογίζουμε ότι (ας είμαστε ειλικρινείς) τις περισσότερες φορές θα το κάνουμε με άπλυτα χέρια. Και ο κίνδυνος δεν ισχύει μόνο για το ίδιο το μάτι, αλλά και για την ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από αυτό.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι... τα μάτια μας είναι φτιαγμένα για να αντιδρούν καλά σε αυτή την κίνηση. Όταν ασκείτε πίεση στα μάτια σας, αυτό διεγείρει τους δακρυϊκούς πόρους. Η λίπανση που δημιουργούν αυτά τα επιπλέον δάκρυα μπορεί να ανακουφίσει από την ξηρότητα και τον ερεθισμό. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην απομάκρυνση των αλλεργιογόνων από τα μάτια. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η απευθείας πίεση στα μάτια έχει αποδειχθεί ότι στέλνει σήμα στην σπονδυλική στήλη και την καρδιά ότι είμαστε ασφαλείς, με αποτέλεσμα ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση να μειώνονται.

Τι θα συμβεί αν τρίβετε πολύ τα μάτια σας;

Αν είστε τυχεροί, απολύτως τίποτα. Αυτές είναι όμως μερικές πιθανότητες – και να θυμάστε ότι, όση τύχη και να έχετε, τα χέρια σας σπάνια είναι ένα «αποστειρωμένο» περιβάλλον.

Επιδείνωση των αλλεργιών

Οι αλλεργίες είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι άνθρωποι τρίβουν τα μάτια τους. Αν όμως υπάρχει αρκετή σκόνη, γύρη ή τρίχωμα κατοικίδιων που επιπλέει για να ερεθίσει τα μάτια σας, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα βρίσκεται και στα χέρια σας. Επιπλέον, το τρίψιμο των ματιών σας επιταχύνει επίσης την παραγωγή ισταμίνης, που σημαίνει περισσότερη ερυθρότητα, πρήξιμο και ερεθισμό.

Προβλήματα του κερατοειδούς

Είναι πιθανό να ξύσετε τον κερατοειδή σας με το νύχι σας καθώς τρίβετε, οδηγώντας σε κάποια πληγή. Μπορείτε επίσης να κατευθύνετε τις βλεφαρίδες σας προς λάθος μεριά, με αποτέλεσμα κάθε φορά που ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας, να χτυπούν τον κερατοειδή χιτώνα σας.

Μείωση της αντοχής του κερατοειδούς

Αν το τρίψιμο ή το ξύσιμο των ματιών συμβαίνει συχνά και χωρίς να μπορείτε να το σταματήσετε (μπορεί να ισχύει τόσο για άτομα με ξηροφθαλμία, όσο και για άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή), υπάρχει ο κίνδυνος να μειώσετε τις αντοχές του κερατοειδούς χιτώνα, βάζοντας το μάτι σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο για παθήσεις.

Επιπεφυκίτιδα και άλλες λοιμώξεις

Όταν τρίβετε τα μάτια σας, τα εκθέτετε σε ιούς, βακτήρια και κάθε λογής μικροοργανισμούς. Το αποτέλεσμα, πολύ συχνά, είναι μια δυσάρεστη μόλυνση όπως η επιπεφυκίτιδα. Άλλοι συνήθεις ύποπτοι είναι η βλεφαρίτιδα και η ενδοφθαλμίτιδα.

Τι μπορείτε να κάνετε αντί για το τρίψιμο;

Όλοι είχαμε στιγμές που υποκύψαμε στον πειρασμό να τρίψουμε τα μάτια μας. Οι καλύτερες εναλλακτικές για να το αποφύγετε είναι μια δροσερή, υγρή κομπρέσα και οι οφθαλμικές σταγόνες ή τα τεχνητά δάκρυα (τα οποία μπορείτε επίσης να βάλετε στο ψυγείο για να είναι δροσερά). Αν ο ερεθισμός οφείλεται σε αλλεργίες, υπάρχουν ειδικές σταγόνες που μπορούν να φέρουν ανακούφιση.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τους ερεθισμούς, άρα να μειώσετε και την ανάγκη για τρίψιμο:

*Κάνετε τακτικά διαλείμματα για να ξεκουράζετε τα μάτια σας όταν διαβάζετε, γράφετε, παίζετε ή κάνετε οτιδήποτε περιλαμβάνει έντονη εστίαση.

*Μιλήστε με τον γιατρό σας αν έχετε σοβαρές αλλεργίες ή χρόνια ξηροφθαλμία. Μπορεί να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή με ιατρική συνταγή.

*Επενδύστε σε έναν υγραντήρα για την κρεβατοκάμαρα, το γραφείο και άλλους χώρους υψηλής κυκλοφορίας.

*Κρατήστε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά, ειδικά την περίοδο που οι εποχιακές αλλεργίες βρίσκονται σε έξαρση.

*Να αλλάζετε ρούχα πιο συχνά, να κάνετε ντους το βράδυ και να αλλάζετε τα κλινοσκεπάσματα πιο συχνά όταν σας ενοχλούν οι αλλεργίες σας.

*Προστατεύστε τα μάτια σας όταν βγαίνετε έξω με ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου.

*Χρησιμοποιήστε γυαλιά φιλτραρίσματος μπλε φωτός όταν δουλεύετε πολλή ώρα σε οθόνη για να αποτρέψετε την καταπόνηση των ματιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]