Ερευνητές του Fred Hutchinson Cancer Center ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένος υπότυπος μικροβίου που βρίσκεται στο στόμα μπορεί να ταξιδεύει στο έντερο και να αναπτύσσεται εντός καρκινικών όγκων παχέος εντέρου.

Το μικρόβιο επίσης είναι ένοχο για την εξέλιξη και οδηγεί σε φτωχότερο αποτέλεσμα μετά την αγωγή κατά του καρκίνου.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Nature, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη βελτίωση των θεραπευτικών μεθόδων και στις μεθόδους έγκαιρης εξέτασης για τον καρκίνο παχέος εντέρου.

Εξετάζοντας όγκους καρκίνου παχέος εντέρου που αφαιρέθηκαν από 200 ασθενείς, οι ερευνητές μέτρησαν  το Fusobacterium nucleatum, ένα βακτήριο που είναι γνωστό πως μολύνει όγκους.

Στο  50% περίπου των περιστατικών ανακάλυψαν ότι μόνο συγκεκριμένος υπότυπος του βακτηρίου ήταν αυξημένος στον ιστό του όγκου σε σύγκριση με υγιή ιστό.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν το μικρόβιο σε μεγαλύτερους αριθμούς σε δείγματα κοπράνων ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου έναντι υγιών.

Η Susan Bullman, δήλωσε ότι σταθερά φαίνεται ότι ασθενείς με όγκους παχέος εντέρου που περιέχουν το Fusobacterium nucleatum έχουν φτωχή επιβίωση και πιο φτωχή πρόγνωση έναντι ασθενών χωρίς αυτό.

Τώρα ανακαλύφθηκε ότι συγκεκριμένος υπότυπος του μικροβίου είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του όγκου.

Οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν πώς το μικρόβιο κινείται από το περιβάλλον του στο στόμα σε απομακρυσμένη περιοχή, στο κάτω τμήμα του εντέρου και πώς συμβάλλει στην ανάπτυξη του όγκου.

Ο τύπος Fna C2 είχε ξεχωριστά γενετικά χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να ταξιδεύει από το στόμα στο στομάχι και να αναπτύσσεται στο κατώτερο πεπτικό.

Συγκρίνοντας ιστό όγκου με υγιή, ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο υπότυπος Fna C2 του Fusobacterium nucleatum είναι σημαντικά εμπλουτισμένος στον ιστό όγκου παχέος εντέρου και είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του όγκου.

Περαιτέρω μοριακές αναλύσεις 2 ομάδων ασθενών με πάνω από 200 όγκους έδειξαν την παρουσία του Fna C2 στο 50% των περιστατικών.

Επίσης φάνηκε σε εκατοντάδες δείγματα κοπράνων από ανθρώπους με και χωρίς καρκίνο στο παχύ έντερο, ότι επίπεδα Fna C2 ήταν σταθερά υψηλότερα στον καρκίνο παχέος εντέρου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]