Ο πρώτος ασθενής στον οποίο εμφυτεύθηκε στον εγκέφαλο ένα τσιπ υπολογιστή από την νεοφυή εταιρεία Neuralink του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, Έλον Μασκ, φαίνεται ότι σημειώνει πρόοδο στο να ελέγχει ένα ποντίκι υπολογιστή με τις σκέψεις του.

Ο 29χρονος ασθενής, ο οποίος είναι παράλυτος κάτω από τον ώμο μετά από ατύχημα με κατάδυση, απεικονίζεται να παίζει διαδικτυακό σκάκι στον φορητό του υπολογιστή σε ζωντανή μετάδοση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Μασκ, μετακινώντας τον δείκτη του ποντικιού με τις σκέψεις του.

"Η επέμβαση ήταν εξαιρετικά εύκολη", δήλωσε ο ασθενής στο βίντεο. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μία ημέρα μετά την εμφύτευση και δεν έχει γνωστικές διαταραχές. "Δεν θέλω ο κόσμος να πιστεύει ότι αυτό είναι το τέλος του ταξιδιού, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά αυτό έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μου", είπε, αναφερόμενος σε κάποια από τα προβλήματα με τη νέα τεχνολογία. Τον Φεβρουάριο, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι η επέμβαση ήταν επιτυχής και ότι ο ασθενής ήταν σε θέση να μετακινεί ένα ποντίκι στην οθόνη μόνο με τη σκέψη του.

Αυτό που έδειξε η Neuralink δεν αποτελεί "επανάσταση", δήλωσε ο Kip Ludwig, πρώην διευθυντής προγράμματος για τη νευροτεχνολογία στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH). "Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο μετά την εμφύτευση και τόσο η Neuralink όσο και τα υποκείμενα έχουν ακόμη πολλά να μάθουν για να μεγιστοποιήσουν την ποσότητα των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες για έλεγχο", πρόσθεσε.

Παρ' όλα αυτά, είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης και μια θετική εξέλιξη για τους ασθενείς να μπορούν να επικοινωνούν με έναν υπολογιστή με τρόπο που δεν ήταν δυνατός πριν από την εμφύτευση.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν εγκριθούν τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα για δοκιμές σε ανθρώπους, οι επιθεωρητές της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διαπίστωσαν προβλήματα με την τήρηση αρχείων και τον ποιοτικό έλεγχο των δοκιμών σε ζώα από τη Neuralink. Η Neuralink δεν απάντησε τότε σε ερωτήσεις σχετικά με την επιθεώρηση του FDA.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων - Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναερόβια άσκηση και τα οφέλη της
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο