H συνεχώς αυξανόμενη επίπτωση του μελανώματος και των άλλων καρκίνων του δέρματος στον πληθυσμό, ειδικότερα σε χώρες με αυξημένη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, έχουν οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου αλλαγές, τόσο στο επίπεδο της οργάνωσης της φροντίδας των ασθενών αυτών όσο και στο επίπεδο της παρεχόμενης νοσηλείας και υπηρεσιών σε κλινικό περιβάλλον, συνθέτοντας ένα ριζικά νέο τοπίο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η διοίκηση του ΓΝΘ Ιπποκράτειο, με ανακοίνωσή της κάνει γνωστή τη συγκρότηση και λειτουργία του Ειδικού Κέντρου Μελανώματος και άλλων Καρκίνων του Δέρματος στην Αποκεντρωμένη Οργανική Μονάδα "Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης".

Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό κέντρο, με επιστημονικά υπεύθυνο, τον αναπληρωτή καθηγητή Δερματολογίας της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ κ. Αιμίλιο Λάλλα και στελεχώνεται με δερματολόγους του Νοσοκομείου και συνεργάτες ιατρούς ειδικοτήτων Πλαστικής Χειρουργικής, Παθολογικής Ογκολογίας, Ακτινοθεραπείας και Παθολογικής Ανατομίας.

Η υψηλή ακρίβεια της κλινικής διάγνωσης εξασφαλίζεται από την εξειδικευμένη γνώση της επιστημονικής ομάδας καθώς και από τον υπερσύγχρονο  διαγνωστικό εξοπλισμό που συμπεριλαμβάνει συστήματα Ολοσωματικής Φωτογράφησης και Ψηφιακής Δερματοσκόπησης με την υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης, σύστημα Συνεστιακής Μικροσκοπίας, σύστημα Οπτικής Τομογραφίας Συνοχής, Υπερήχου δέρματος και αυτόματο Αναλυτή Γονιδιώματος επόμενης γενεάς. Επίσης, διαθέτει σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιστοπαθολογικό εργαστήριο, πλήρως εξοπλισμένη χειρουργική αίθουσα και αίθουσα ανάνηψης, σύστημα ηλεκτροχημειοθεραπείας δερματικών όγκων καθώς και ειδικούς χώρους για τη χορήγηση ανοσοθεραπείας και άλλων συστηματικών θεραπειών.

"Ήδη σήμερα, το Ν.Α.Δ.Ν.Θ., αποτελεί αναγνωρισμένο κέντρο υψηλής εξειδίκευσης στη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Επιστημονικούς φορείς, ενώ τα  τελευταία πέντε έτη έχει εκπαιδεύσει και πιστοποιήσει, ως κέντρο αναφοράς στο αντικείμενο της διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος, περί τους 30 Δερματολόγους από το εξωτερικό", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Ειδικό Κέντρο Μελανώματος και άλλων Καρκίνων του Δέρματος, θα μπορεί να εξυπηρετεί ολόκληρο τον πληθυσμό της Βορείου Ελλάδας. Ο εκτιμώμενος αριθμός των εξεταζόμενων εκτιμάται σε 8.000-10.000 ανά έτος, ενώ ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο δέρματος, που δύναται να θεραπεύονται και να παρακολουθούνται στο κέντρο, εκτιμάται σε 1.500-2.000 ανά έτος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το νοσοκομείο έχει αντιμετωπίσει πάνω από 2500 ασθενείς με νεοπλασίες δέρματος έως σήμερα. Κάθε χρόνο γίνονται περίπου 300 επεμβάσεις σε ασθενείς με μελάνωμα και παρακολουθούνται περίπου 1000 ασθενείς σε τακτική βάση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο