Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από χολέρα λόγω έλλειψης πρόσβασης σε καθαρό πιόσιμο νερό και επάρκειας εμβολίων, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Με ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι η χολέρα αυξάνεται παγκοσμίως από το 2021, με 473.000 περιστατικά να έχουν αναφερθεί στον Οργανισμό το 2022 -υπερδιπλάσια από αυτά που ανακοινώθηκαν το 2021.

Tο International Coordinating Group on Vaccine Provisions, που χειρίζεται τα αποθέματα εμβολίων για τη χολέρα δήλωσε ότι χρειάζεται επείγουσα δράση για την πρόληψη περαιτέρω εξάρσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Κογκό, η Αιθιοπία, η Αιτή, η Σομαλία, το Σουδάν, η Συρία, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε είναι μεταξύ των  χωρών που επηρεάζονται περισσότερο από εξάρσεις χολέρας.

Το 2022, το ICG έπρεπε να μειώσει τις συνιστώμενες 2 δόσεις του εμβολίου σε μια λόγω ελλείψεων.

Αν και ο ΠΟΥ αναφέρει επιτυχία της στρατηγικής σε κάποιο βαθμό, εφιστά την προσοχή ότι η επιστροφή της συνταγής για 2 δόσεις και η επανεκκίνηση του προληπτικού εμβολιασμού θα μπορούσε να προσφέρει πιο μακρά προστασία.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι 36 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τη χολέρα παρήχθησαν πέρσι, ενώ οι χώρες που επηρεάστηκαν ζήτησαν 72 εκ δόσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μονοί ένας παραγωγός η EuBiologics, παράγει το εμβόλιο αλλά δεν παράγει αρκετά εμβόλια ώστε να καλύπτει τη ζήτηση.

Ως αποτέλεσμα της έλλειψης, ο ICG πιέστηκε να διατηρεί δόσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη, ως αποθέματα για επείγουσες καταστάσεις ώστε να αντιμετωπιστούν εξάρσεις.

Ο ΠΟΥ προτρέπει άλλους παραγωγούς να αναλάβουν μέρος της ζήτησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου