Τα έσοδα της Sandoz αυξήθηκαν συνολικά κατά 7% πέρυσι, ενώ η άνοδος στα βιο-ομοειδή της έφτασε το 15%, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο (Q4) και το πλήρες έτος (FY) 2023.

«Το 2023 ήταν μια χρονιά πολλών επιτευγμάτων για τη Sandoz, δήλωσε ο Richard Saynor, Διευθύνων Σύμβουλος της Sandoz, τονίζοντας ότι «ξεκινήσαμε βιο-ομοειδές του adalimumab στις ΗΠΑ, επεκτείναμε το pipeline βιο-ομοειδών μας μέσω μιας συμφωνίας εμπορίας με τη Samsung για το σκεύασμα ustekinumab και ενισχύσαμε το χαρτοφυλάκιό των γενόσημων μας με την απόκτηση Μικαφουγκίνης (ένας αντιμυκητιακός παράγοντας)». 

Ανά περιοχή, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20% στη Βόρεια Αμερική και κατά 10% στην Ευρώπη  το 4ο τρίμηνο του 2023. Οι καθαρές πωλήσεις στην Ευρώπη έφτασαν τα 1,3 δισ. δολ., γεγονός που οφείλεται κυρίως στη σταθερή αύξηση του όγκου των γενοσήμων και στην ισχυρή απόδοση του Omnitrope, που αφορά βιο-ομοειδές σωματοτροπίνης που κυκλοφορεί στην Ευρώπη. Η αύξηση των πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική, που έφτασε τα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, προήλθε από το Omnitrope και την κυκλοφορία του βιο-ομοειδοούς του adalimumab. Η Sandoz σημείωσε ότι το Omnitrope είναι ο σημερινός ηγέτης στην αγορά σωματοτροπίνης με μερίδιο αγοράς 34% σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η έκθεση έρχεται αφότου η Sandoz έλαβε έγκριση από τον FDA για τα πρώτα βιο-ομοειδή denosumab για τη θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων. Η Sandoz απέκτησε πρόσφατα τα δικαιώματα για το βιο-ομοειδές ranibizumab-eqrn της Coherus Biosciences που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, όπως η νεοαγγειακή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τον Αύγουστο του 2023, η Sandoz έλαβε έγκριση για το natalizumab-sztn, το οποίο ήταν το πρώτο βιοομοειδές που εγκρίθηκε για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας. 

 

Πηγές:
centerforbiosimilars.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου