Είτε το έχετε ακούσει να αναφέρεται ως κλισέ, είτε το έχετε δει με τα μάτια σας να συμβαίνει, είναι συχνό φαινόμενο να βλέπουμε τις ίδιες απόπειρες για αδυνάτισμα να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Τι ρόλο παίζει η δομή του σώματος;

Οι γυναίκες έχουν συνήθως περισσότερο σωματικό λίπος και λιγότερους μύες από τους άνδρες. Αυτό επηρεάζει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό ή πόσες θερμίδες καίει το σώμα ενώ βρίσκεται σε ηρεμία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι εξελικτικός: Αυτά τα περιττά κιλά μπορούν να φανούν χρήσιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σχήμα του σώματος έχει σημασία. Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές δομές των οστών και τείνουν να αποθηκεύουν λίπος σε διαφορετικά μέρη του σώματός τους, με την αποθήκευση λίπους των γυναικών να είναι συνήθως πιο διασκορπισμένη. Αυτό σημαίνει ότι πολλές γυναίκες πρέπει να χάσουν περισσότερα κιλά για να δουν την ίδια αλλαγή στην εμφάνισή τους.

Εγκυμοσύνη

Όταν ένα άτομο μένει έγκυος, παίρνει βάρος και σωματικό λίπος, το οποίο δεν υποχωρεί πάντα όταν τελειώνει η εγκυμοσύνη. Μπορεί να είναι δύσκολο για έναν νέο γονέα να βρει χρόνο για σωματική δραστηριότητα και ύπνο – δύο πράγματα που είναι κρίσιμα για την απώλεια βάρους. Αν όμως θηλάζετε το παιδί σας, ακόμα κι αυτό θα κάψει θερμίδες και θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες παίρνουν βάρος στην κοιλιά τους - σε αντίθεση με τους γοφούς ή τους μηρούς, για παράδειγμα - κατά την εμμηνόπαυση λόγω απώλειας ορμονών και πιο αργού μεταβολισμού. Η μυϊκή μάζα μειώνεται επίσης με την ηλικία, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολο να διατηρήσετε το βάρος σας πριν την εμμηνόπαυση, πόσο μάλλον να χάσετε βάρος.

Ορμονικές ανισορροπίες όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γυναίκες να βιώνουν ορμονικές ανισορροπίες σε διαφορετικά σημεία της ζωής τους. Μερικά είναι προσωρινά, άλλα όμως όχι, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Υπολογίζεται ότι μεταξύ 5-10% των γυναικών έχουν PCOS. Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια ορμονική ανισορροπία που κάνει πιο δύσκολη την απώλεια βάρους και προκαλεί διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες παθήσεις που μπορούν  να κάνουν την απώλεια βάρους πιο δύσκολη.

Πώς να ξεπεράσετε τα εμπόδια απώλειας βάρους

Παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί η βιολογία για τις γυναίκες που προσπαθούν να χάσουν βάρος, είναι πάντα δυνατό να γίνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Συμπεριλάβετε προπόνηση με αντίσταση και βάρη

Ο μεταβολισμός σας φυσικά επιβραδύνεται και χάνετε μ;yeς καθώς μεγαλώνετε. Το χτίσιμο μυϊκής μάζας ενισχύει τον μεταβολισμό. Το να έχετε περισσότερη μυϊκή μάζα σάς βοηθά να κάψετε θερμίδες, ακόμα και όταν κάθεστε ή όταν ξεκουράζεστε. Ευτυχώς ο παράλογος μύθος ότι «οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν ασκήσεις με βάρη» έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Οι ασκήσεις με βάρη δεν είναι μόνο υγιεινές επειδή είναι μια καλή προπόνηση ή επειδή βελτιώνουν το μεταβολισμό σας. Η καύση επιπλέον θερμίδων μειώνει επίσης την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη.

Βρείτε το διατροφικό μοτίβο που σας ταιριάζει καλύτερα

Ας πούμε ότι ένας μεσήλικας άνδρας και μια μεσήλικη γυναίκα ενδιαφέρονται και οι δύο να χάσουν βάρος. Η ποσότητα των θερμίδων που χρειάζεται ένας άνδρας για απώλεια βάρους είναι περίπου 1.500 την ημέρα (ανάλογα με το ύψος/βάρος/επίπεδο σωματικής δραστηριότητας), αλλά οι θερμιδικές ανάγκες της γυναίκας θα είναι πολύ λιγότερες — συνήθως περίπου 1.200 θερμίδες την ημέρα. Η Μεσογειακή διατροφή θεωρείται μία από τις καλύτερες επιλογές, αλλά θα πρέπει να βρείτε ένα πλάνο διατροφής που σας βολεύει και σας ευχαριστεί, ώστε να υπάρχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες να το ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά