Η αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης μειώνει τις επισκέψεις στα επείγοντα και τις επανεισαγωγές στο νοσοκομείο, σε ανθρώπους με καρδιοπάθεια, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Ο Philip Binkley, του Ohio State University, δήλωσε ότι σε ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί για στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια και είχαν λάβει διάγνωση άγχους ή κατάθλιψης, η αντιμετώπιση με ψυχοθεραπεία, φαρμακοθεραπεία ή συνδυασμό τους συνδεόταν με έως 75% μείωση των νοσηλειών ή επισκέψεων στα Επείγοντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε μείωση θνητότητας.

Ο Binkley εξέτασε τη σχέση αγωγής για την ψυχική υγεία με αντικαταθλιπτικά ή ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό των δυο, με επισκέψεις στα Επείγοντα, νοσηλεία και θνητότητα σε ανθρώπους με απόφραξη αρτηριών ή καρδιακή ανεπάρκεια και διάγνωση άγχους ή κατάθλιψης πριν τη νοσηλεία.

Η ανάλυση, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έλαβαν αγωγή για άγχος ή κατάθλιψη, έδειξε ότι

  • Σε ανθρώπους που έλαβαν και φάρμακα και ψυχοθεραπεία για το άγχος ή την κατάθλιψη, ο κίνδυνος νοσηλείας ήταν μειωμένος κατά 68% έως 75%, ο κίνδυνος επίσκεψης στα επείγοντα ήταν μειωμένος κατά 67% έως74%, και ο κίνδυνος θνητότητας από οποιοδήποτε αίτιο ήταν μειωμένος κατά 65% έως 67%.
  • Ψυχοθεραπεία μόνο συνδέθηκε με μείωση 46% έως 49% του κινδύνου επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και με μείωση 48% έως 53% στις επισκέψεις στα Επείγοντα.
  • Φαρμακευτική αγωγή μόνο, μείωσε την επανεισαγωγή στο νοσοκομείο κατά 47% - 58% και τις επισκέψεις στα Επείγοντα κατά 41% - 49%.

Ο χρόνος παρακολούθησης ποίκιλλε ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενή.

Ο Binkley δήλωσε ότι η καρδιοπάθεια και το άγχος/κατάθλιψη αλληλεπιδρούν ώστε το ένα να προάγει το άλλο. Φαίνεται πως υπάρχουν ψυχολογικοί μηχανισμοί που συνδέουν την καρδιοπάθεια με το άγχος και την κατάθλιψη, που ερευνώνται.

Και η καρδιακή νόσος και το άγχος/κατάθλιψη συνδέονται με ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Είναι μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος που αυξάνει τους παλμούς, την πίεση και συμβάλλει στο άγχος και την κατάθλιψη.

Στην έρευνα περιελήφθησαν 1.563 ενήλικες 22 έως 64 ετών για 3 χρόνια. Ολοι είχαν πρώτη εισαγωγή στο νοσοκομείο για μπλοκαρισμένες αρτηρίες ή καρδιακή ανεπάρκεια και τουλάχιστον 2 ασφαλιστικές απαιτήσεις για διαταραχή άγχους ή κατάθλιψη. Ποσοστό 68% ήταν γυναίκες και 81% ανήκαν στη λευκή φυλή. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν έως το τέλος του 2014 ή μέχρι τον θάνατο ή το τέλος της εγγραφής στην Medicaid.
Περίπου το 23% των συμμετεχόντων έλαβε και αντικαταθλιπτικά φάρμακα και ψυχοθεραπεία. Σχεδόν το 15% μόνο ψυχοθεραπεία, το 29% μόνο αντικαταθλιπτικά και το 33% καμία αγωγή για την ψυχική υγεία.
Περίπου το 92% των συμμετεχόντων διαγνώστηκε με άγχος και το 55,5% με κατάθλιψη πριν τη νοσηλεία.
 

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη