Διαφορές στη θνητότητα ασθενών με CoViD, ανάλογα με τη φάση της πανδημίας, καταγράφηκε στην Ελλάδα και στη Ρουμανία.

Αυτό προκύπτει από μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cureus

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, η μελέτη διεξήχθη σε μία προσπάθεια να προσδιοριστεί το επιδημιολογικό προφίλ στη Βαλκανική χερσόνησο. Αφορούσε δεδομένα τριών ετών, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2023.

Πραγματοποιήθηκε αναδρομική συγκριτική μελέτη, με στόχο τον εντοπισμό και τη συσχέτιση των κύριων δεικτών που καθόρισαν την εξέλιξη των δεδομένων πανδημίας κορωνοϊού, με τα μέτρα ελέγχου που υιοθετήθηκαν στη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Ελήφθησαν στοιχεία από επίσημες πηγές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το υπουργείο Υγείας της Ρουμανίας και της Ελλάδας και το Εθνικό Κέντρο Εποπτείας και Ελέγχου Μεταδοτικών Ασθενειών της Ρουμανίας.

Συγκεντρώθηκε ο αναφερόμενος αριθμός κρουσμάτων, συνολικά και σε συνδυασμό με την ηλικιακή κατανομή, τον συνολικό αριθμό θανάτων και την εμβολιαστική κάλυψη. 

Από την ανάλυση των στοιχείων φάνηκε πως η Ελλάδα ανέφερε υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από κορωνοϊό σε σύγκριση με τη Ρουμανία (5.910.103 περιπτώσεις και 3.352.356 περιπτώσεις, αντίστοιχα).

Στη Ρουμανία καταγράφηκε υψηλότερο ποσοστό θνητότητας από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας (67.773 θάνατοι έναντι 36.372 θάνατοι).

Επίπτωση

Ενδιαφέρον έχει η σύγκριση σε σχέση με τον πληθυσμό. Τα σωρευτικά ποσοστά επίπτωσης και το ποσοστό κοινοποίησης κρουσμάτων 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους, ήταν εμφανώς υψηλότερο στη Ρουμανία καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας

Αν και δεν αναφέρεται ξεκάθαρα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ηλικιωμένων, που τέθηκε ως υψηλή προτεραιότητα στην Ελλάδα, μπορεί να συνέβαλε στα παραπάνω αποτελέσματα.

Όσον αφορά το ποσοστό κοινοποίησης θανάτων 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους το 2020 και το 2021, η Ρουμανία παρουσίασε υψηλότερο ποσοστό από την Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα ανέφερε μεγαλύτερο ποσοστό το 2022 και έως τον Μάρτιο του 2023.

Μεταξύ 2020 και 2023, η Ελλάδα παρουσίασε και υψηλότερο αριθμό εμβολιασμένων με δύο δόσεις (7.034.695 άτομα, 70% του γενικού πληθυσμού), σε σύγκριση με τη Ρουμανία (6.467.804 άτομα, 33,68% του γενικού πληθυσμού).

Καταλήγοντας, οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν πως, παρά τα παρόμοια μέτρα που υιοθέτησαν οι δύο χώρες, ορισμένα από τα επιδημιολογικά δεδομένα τείνουν να διαφέρουν.

Δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι κάθε χώρα πρέπει να θεωρείται μια μοναδική οντότητα με ξεχωριστά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των εθίμων και των ακολουθούμενων πολιτικών, αντί να κατηγοριοποιείται με άλλες χώρες με βάση τη γεωγραφική εγγύτητα ή την περιφερειοποίηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά