Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κυτταρικές καλλιέργειες έδειξε ότι οι στατίνες συμβάλλουν στην καταστολή της φλεγμονής που συνδέεται με την περιοδοντίτιδα, αλλάζοντας τη συμπεριφορά των μακροφάγων.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι οι στατίνες βελτιώνουν την υγεία των ούλων και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ο Subramanya Pandruvada, του Medical University of South Carolina, δήλωσε ότι στην έρευνα οι επιστήμονες αναπαρήγαγαν συγκεκριμένες συνθήκες στην περιοδοντίτιδα και έδειξαν ότι η εισαγωγή στατινών στο in vitro μοντέλο άλλαξε την απόκριση των μακροφάγων.

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να εξετάσουν πώς φάρμακα όπως οι στατίνες μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων όπως η περιοδοντίτιδα.

Η έρευνα είναι η πρώτη που ακολουθεί τις βιοχημικές οδούς μέσω των οποίων οι στατίνες φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή της περιοδοντίτιδας.

Υπογραμμίζει νέα προσέγγιση στην οποία οι στατίνες επηρεάζουν τα μακροφάγα, που μέσω αυτού του μηχανισμού μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μακροφάγα και κύτταρα ούλων μαζί για την έρευνα και τα εξέθεσαν σε διάφορες καταστάσεις.Ανακάλυψαν ότι η έκθεση στη simvastatin, κατέστειλε τη φλεγμονώδη απόκριση των μακροφάγων.

Πηγές:
American Society for Biochemistry and Molecular Biology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου