Σε επτά σημαντικές στρεβλώσεις έχει οδηγήσει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

Όπως καταγγέλλει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τονίζει πως ο νέος θεσμός δεν συμβάλλει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών που βρίσκονται επί έτη στη λίστα αναμονής.

Επισημαίνει αναλυτικά τα εξής:

  1. Χειρουργούνται όσοι ασθενείς εκδηλώνουν ενδιαφέρον, ανεξάρτητα εάν είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα, χωρίς σειρά και εφόσον έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.
  2. Οι ασθενείς που περιμένουν σε λίστα αναμονής πάνω από δύο έτη συνήθως αρνούνται να χειρουργηθούν, καθώς δεν έχουν χρήματα. Εάν είχαν, δεν θα περίμεναν και θα είχαν βρει λύση στον ιδιωτικό τομέα.
  3. Το πρόγραμμα των δωρεάν 50.000 πρώτων χειρουργείων, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν είναι έτοιμο και κανείς στα νοσοκομεία δεν γνωρίζει πότε θα λειτουργήσει.
  4. Οι λιγοστές απογευματινές επεμβάσεις που διενεργούνται επί πληρωμή, δεν συμβάλλουν στη μείωση της λίστας αναμονής. Οι 30.000 και πλέον ασθενείς που περιμένουν πάνω από έναν χρόνο, συνεχίζουν να περιμένουν, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν.
  5. Είναι περίεργο το ότι νοσοκομεία της περιφέρειας δηλώνουν τη συμμετοχή στον νέο θεσμό, παρότι έχουν μηδενικές λίστες αναμονής.
  6. Υπάρχει δυσαρέσκεια στο προσωπικό που καλείται να υποστηρίξει, να διαγνώσει, να περιθάλψει σε κλινικές και ΜΕΘ τους ασθενείς των απογευματινών χειρουργείων.
  7. Στα απογευματινά χειρουργεία συμμετέχουν κυρίως γιατροί και είναι περιορισμένη η συμμετοχή νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, όπως τραυματιοφορείς.

Ελλείψεις προσωπικού

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, δεν είναι δυνατό να μιλάμε για απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού, κυρίως αναισθησιολόγων ιατρών και νοσηλευτών. Από τις 70 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες, λειτουργούν οι 43.

Στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης λειτουργούν 5 χειρουργικές αίθουσες και 7 είναι κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Για αυτόν τον λόγο, έχει προγραμματίσει μόνον ένα απογευματινό χειρουργείο.

Στο ΑΧΕΠΑ οργανώθηκε μόνον ένα απογευματινό χειρουργείο την πρώτη ημέρα. Λειτουργούν οι 5 χειρουργικές αίθουσες στις 10 ανεπτυγμένες, λόγω έλλειψης προσωπικού

Στο "Παπαγεωργίου", με 4 κλειστές χειρουργικές αίθουσες γίνονται 4 απογευματινά χειρουργεία την εβδομάδα, με 9.000 σε λίστα αναμονής.

Στο "Αττικόν", έχουν πραγματοποιηθεί 6 απογευματινά χειρουργεία, όταν λειτουργούν οι 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες που διαθέτει.

Ανάγκη

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως, παρά τις σοβαρές ελλείψεις, η οικονομική ανάγκη οδηγεί πολλούς εργαζόμενους να δηλώνουν συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία.

Εκτιμά πως το μέτρο δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν, αλλά εφαρμόστηκε για να συμπληρώνουν οι ασθενείς από τη τσέπη τους τον μισθό του υγειονομικού προσωπικού.

Όπως αναφέρει, οι λίστες αναμονής πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσλήψεις προσωπικού και αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών.

Επισημαίνει, δε, πως και 700 αναισθησιολόγοι να υπήρχαν στα νοσοκομεία, δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσουν οι χειρουργικές αίθουσες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο