Η συνήθεια της τακτικής κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, αναφέρει νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο του American College of Cardiology.

Το παραπάνω φαίνεται πως ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία  430.000 ανθρώπων χωρίς καρδιοπάθεια που έλαβαν περίθαλψη στο Kaiser Permanente Northern California το 2014 - 2015.

Πληροφορίες για την κατανάλωση συλλέχτηκαν σε επισκέψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και τα στοιχεία συγκρίθηκαν με διαγνώσεις στεφανιαίας νόσου σε διάρκεια  παρακολούθησης  4 ετών.

Στο συγκεκριμένο διάστημα 3.108 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με στεφανιαία νόσο και τα ποσοστά αυξάνονταν με υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ.

Στις γυναίκες, όσες είχαν υψηλή πρόσληψη αλκοόλ (8 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα) είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας σε σύγκριση με αυτές που ανέφεραν χαμηλή πρόσληψη (1-2 ποτά την εβδομάδα).

Γυναίκες με υψηλή πρόσληψη αλκοόλ επίσης είχαν 29% υψηλότερο κίνδυνο  έναντι όσων έπιναν μετρίως (3-7 ποτά την εβδομάδα).

Γυναίκες με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (3 ποτά σε μια ημέρα) ήταν κατά 68% πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες.

Ανδρες με μεγάλη πρόσληψη αλκοόλ (15 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα) είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια σε σύγκριση με άντρες που έκαναν μέτρια πρόσληψη (3-14 ποτά την εβδομάδα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ ανθρώπων που ανέφεραν ότι είχαν μέτρια πρόσληψη αλκοόλ σε σύγκριση με τη χαμηλή πρόσληψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά