Νέα έρευνα έδειξε ότι το άτμισμα αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας.

Η έρευνα θεωρείται προκαταρκτική καθώς ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό. Θα παρουσιαστεί στο συνέδριο του American college of cardiology στην Ατλάντα.

Ο Dr. Yakubu Bene-Alhasan, του MedStar Health στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι όλο και περισσότερες έρευνες συνδέουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο με βλαβερές επιπτώσεις και ανακαλύπτουν ότι θα μπορούσε να μην είναι τόσο ασφαλές όσο εκτιμάτο προηγουμένως. Πρόσθεσε ότι διαπίστωσαν σημαντική διαφορά.

Ο Dr. Yakubu Bene-Alhasan, και οι συνεργάτες του εστίασαν  σε εθνική βάση δεδομένων για να συγκρίνουν τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και διάγνωσης καρδιακής ανεπάρκειας σε 176.000 ενηλίκους.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 52 έτη, ποσοστό 60,5% ήταν γυναίκες και 3.240 εμφάνισαν καρδιοπάθεια σε διάστημα παρακολούθησης 4 ετών.

Άνθρωποι που άτμιζαν είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν διάγνωση για καρδιακή ανεπάρκεια έναντι όσων δεν άτμιζαν. Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες υγείας για καρδιακή νόσο και η χρήση άλλων ουσιών, όπως καπνό ή αλκοόλ.

Η επίπτωση φάνηκε συγκεκριμένη για είδος καρδιακής ανεπάρκειας, γνωστό ως καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης. Τέτοια περιστατικά έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]