Ερευνητές εντόπισαν σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και εμφάνισης εκζέματος στα παιδιά.

Σε έρευνα στο World Allergy Organization Journal, ερευνητές του  Chang Gung University στην Ταιβάν εξέτασαν τη σχέση μεταξύ επιπέδων βιταμίνης D στον ορό και ευαισθητοποίησης  σε αλλεργιογόνα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται ισχυρά με αυξημένη εμφάνιση ευαισθητοποίησης σε αλλεργιογόνα, πιθανόν αυξάνοντας την ευαισθησία στην ατομική δερματίτιδα στα παιδιά μικρής ηλικίας.

Η έρευνα περιέλαβε 222 παιδιά με ατοπική δερματίτιδα ή χωρίς. Η ηλικία τους ήταν 6 μηνών, 2 ετών και 4 ετών.

Μεταξύ παιδιών 6 μηκών 59 είχαν ατοπική δερματίτιδα και 36 ήταν υγιή. Στην ομάδα των 2 ετών 37 είχαν ατοπική δερματίτιδα και 29 ήταν υγιή ενώ 32 παιδιά είχαν ατοπική δερματίτιδα και 29 ήταν υγιή στην ομάδα των 4 ετών.

Με βάση τα επίπεδα βιταμίνης D τα παιδιά χωρίστηκαν σε 3 ομάδες-με λιγότερο από 20 ng/ml, με επίπεδο  20 ng/ml έως 30 ng/ml,  και με μεγαλύτερο από 30 ng/ml.

Σε παιδιά 6 μηνών και 4 ετών, όσα είχαν χαμηλότερο επίπεδο από 20 ng/ml είχαν πιο αποκλειστικά θηλάσει και μητρική ατοπία έναντι αυτών με επίπεδα άνω των 30 ng/ml.

Παιδιά με ατοπική δερματίτιδα είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D  σε ηλικία 2 και 4 ετών.

Όμως περισσότερη υποκατάσταση βιταμίνης παρατηρήθηκε σε παιδιά με έκζεμα στην ηλικία των 6 μηνών έναντι υγιών παιδιών ίδιας ηλικίας.

Πηγές:
World Allergy Organization Journal,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος
Η ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να είναι το ''κλειδί'' για τη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου