Οι πολύ έντονοι πονοκέφαλοι στο ένα μέρος του κεφαλιού που συχνά συνοδεύονται και από ναυτία, ονομάζονται ημικρανίες. Και όσοι τις έχουν βιώσει, μπορούν με σιγουριά να πουν ότι είναι δυσάρεστη αίσθηση, η οποία μπορεί να πετάξει το πρόγραμμα ολόκληρης της ημέρας από το παράθυρο. Οι γιατροί δεν είναι απολύτως βέβαιοι τι μπορεί να προκαλέσει μια ημικρανία, αλλά πιστεύουν ότι οι ανισορροπίες σε ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο.

Το τρίδυμο νεύρο στο κεφάλι σας διενεργεί τις λειτουργίες στα μάτια και το στόμα σας. Σας βοηθά επίσης να αισθάνεστε αισθήσεις στο πρόσωπό σας και είναι μια από τις κυρίως οδούς για την αίσθηση του πόνου. Τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται σεροτονίνη μπορεί να πέσουν στην αρχή της ημικρανίας και αυτό το νεύρο μπορεί να απελευθερώσει χημικές ουσίες που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές που ταξιδεύουν στον εγκέφαλό σας και προκαλούν πόνο.

Παράγοντες κινδύνου ημικρανίας

Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε ημικρανίες λόγω:

  • Γονιδίων: Αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει πονοκεφάλους τύπου ημικρανίας, είναι πιο πιθανό να τους έχετε και εσείς.
  • Ηλικίας: Οι πονοκέφαλοι τύπου ημικρανίας μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής σας, αλλά είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε τον πρώτο σας στην εφηβεία. Οι πονοκέφαλοι τείνουν να κορυφώνονται στα 30 σας και να γίνονται λιγότερο σοβαροί αργότερα στη ζωή σας.
  • Φύλου: Οι γυναίκες έχουν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ημικρανίες σε σχέση με τους άνδρες.

Μερικά πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν μια ημικρανία περιλαμβάνουν:

  • Ορμονικές αλλαγές: Οι αλλαγές των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες στις γυναίκες. Φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά χάπια ή η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους ή να τους επιδεινώσουν. Άλλες γυναίκες, όμως, έχουν λιγότερες ημικρανίες όταν παίρνουν αυτά τα φάρμακα, συνεπώς δεν είναι απόλυτος κανόνας.
  • Συναισθηματικό στρες: Δυστυχώς είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες ημικρανίας. Όταν είστε αγχωμένοι, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει χημικές ουσίες που πυροδοτούν την απόκριση μάχης ή φυγής του οργανισμού. Το άγχος, η ανησυχία και ο φόβος μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη ένταση και να επιδεινώσουν την ημικρανία.
  • Ορισμένα τρόφιμα: Τα αλμυρά, επεξεργασμένα τρόφιμα και τα παλαιωμένα τυριά όπως το μπλε τυρί είναι γνωστά ερεθίσματα. Το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη και το βελτιωτικό γεύσης γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) μπορεί επίσης να τα προκαλέσουν.
  • Η παράλειψη γευμάτων: Αν παραλείψετε ένα γεύμα, το σάκχαρό σας μπορεί να πέσει, προκαλώντας πονοκέφαλο.
  • Το αλκοόλ και η καφεΐνη: Είχατε ποτέ πονοκέφαλο μετά από ένα ποτήρι κρασί; Τα αλκοολούχα ποτά και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία.
  • Αισθητηριακή υπερφόρτωση: Τα έντονα φώτα, οι δυνατοί ήχοι και οι έντονες μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν αυτούς τους πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους.
  • Αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου σας: Αν κοιμάστε πολύ ή πολύ λίγο, μπορεί να εμφανίσετε ημικρανία. Παρομοίως, αν ταξιδέψατε πρόσφατα σε διαφορετική ζώνη ώρας, το τζετ λαγκ μπορεί να έχει την ίδια επίδραση.
  • Φυσική καταπόνηση: Μια έντονη προπόνηση, όπως η βαριά άσκηση ή ακόμα και το σεξ, μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε τη γυμναστική, αλλά θα ήταν καλύτερα να συνεχίσετε με πιο μέτρια ένταση.

Αν και μπορεί να μην είστε σε θέση να αποτρέψετε εντελώς τους παράγοντες που θα προκαλέσουν μια ημικρανία, ορισμένα απλά πράγματα – όπως ο τακτικός, καλής ποιότητας ύπνος, η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η διαχείριση του στρες - μπορεί να σας βοηθήσουν να τις σταματήσετε προτού ξεκινήσουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19.
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]