Κλείνει από αύριο το Τμήμα Βραχυθεραπείας του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" για ανεγχείρητες γυναίκες με καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Αυτό καταγγέλλει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σημειώνοντας πως υπάρχουν αιτήματα από το 2016 για αντικατάσταση του παλαιού μηχανήματος.

Το μηχάνημα ήταν από τότε ξεπερασμένο και καταβάλλονταν μεγάλες προσπάθειες να συντηρηθεί, κάτι που ήταν δύσκολο λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, από σήμερα οι γυναίκες που εξυπηρετούνταν σε αυτό θα πρέπει να μπουν σε λίστα αναμονής στα νοσοκομεία "Αττικόν" και "Άγιος Σάββας".

"Έως το τέλος του έτους, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πάνω από 100 γυναίκες, με ανεγχείρητο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας", τονίζει, για να διευκρινίσει:

"Ο υπουργός Υγείας έδειξε ενδιαφέρον και ενέταξε την αγορά νέου, αξίας 320.000 ευρώ, στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά με τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται, δεν αναμένεται να έχει τοποθετηθεί τουλάχιστον στο τέλος του έτους".

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και με τον ψηφιακό αγγειογράφο Επεμβατικής Καρδιολογίας, που εξυπηρετεί οξέα καρδιολογικά περιστατικά, αλλά ευτυχώς υπάρχει και δεύτερο μηχάνημα σε καλή κατάσταση.

Απάντηση

Από το υπουργείο Υγείας επιβεβαιώθηκε η καταγγελία και ανακοινώθηκαν αναλυτικά τα εξής:

"Η λειτουργία της Μονάδα Βραχυθεραπείας διεκόπη προσωρινά λόγω μη περαιτέρω τεχνικής υποστήριξης στο μηχάνημα που είναι 'end of life''

Δεν υπάρχει καμία διακοπή στην θεραπεία των ασθενών καθώς άμεσα προγραμματίστηκε και εξασφαλίστηκε η συνέχιση της θεραπείας τους στην αντίστοιχη Μονάδα του ΓΑΟΝΑ ''Αγιος Σάββας', μέχρι την ολοκλήρωση εγκατάστασης νέου μηχανήματος.

Σημειώνεται ότι καθ’ όλο το έτος  2023 το σύνολο των ασθενών που υπεβλήθησαν σε ενδοκοιλοτική βραχυθεραπεία είναι 129 και το σύνολο των εφαρμογών 374. Για το χρονικό διάστημα από 1/1/2024 έως και σήμερα 4/4/2024 το σύνολο των ασθενών που υπεβλήθησαν σε ενδοκοιλοτική βραχυθεραπεία είναι 29 και το σύνολο των εφαρμογών 91.

Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σήμερα 4/4/2024 σε διαδικασία θεραπείας είναι μια, με ολοκλήρωση των θεραπειών της αύριο 5/4/2024. Ο αριθμός των ασθενών που τελούν σε αναμονή είναι μηδενικός, καθώς έχουν ήδη παραπεμφθεί στα λοιπά Νοσοκομεία που διενεργούν βραχυθεραπείες (ΓΑΟΝΑ 'Άγιος Σάββας').

Η υποβολή αιτήματος για την προμήθεια του νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατατέθηκε εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία καθυστέρηση".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω