Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ένα νέο αίτιο πίσω από πολλές από τις βλάβες που προκαλεί το άσθμα. Τα κύτταρα που καλύπτουν τους αεραγωγούς συμπιέζονται μέχρι να καταστραφούν κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, όπως δείχνει η έρευνά τους.

Η λήψη φαρμάκων για την πρόληψη, αντί για τη διαχείριση των κρίσεων, μπορεί να σπάσουν τον κύκλο της βλάβης, ανέφεραν ερευνητές του Kings College του Λονδίνου στο περιοδικό Science.

Οι αεραγωγοί των ατόμων με άσθμα είναι ευαίσθητοι σε παράγοντες, όπως η γύρη, τα κατοικίδια και η άσκηση. Οι παράγοντες αυτοί προκαλούν φλεγμονή και συμπτώματα, όπως βήχας, συριγμός και δύσπνοια.

Τα υπάρχοντα φάρμακα και οι συσκευές εισπνοής μπορούν να μειώσουν αυτή τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στο να διατηρηθούν οι αεραγωγοί ανοικτοί. Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες και στένωση των αεραγωγών.

Κατά τη διάρκεια μίας κρίσης, ο λείος μυς που περιβάλλει τους αεραγωγούς αρχίζει να συμπιέζεται και να σφίγγει, φαινόμενο που είναι γνωστό ως βρογχοσυστολή.

Η ομάδα επιστημόνων του Kings College του Λονδίνου μελέτησε αυτή τη διαδικασία λεπτομερώς, χρησιμοποιώντας ποντίκια και δείγματα ανθρώπινου πνευμονικού ιστού.

Η επικεφαλής της έρευνας καθηγήτρια Jody Rosenblatt σχολίασε πως η βρογχοσυστολή κατέστρεψε την επένδυση των αεραγωγών, με αποτέλεσμα μακροχρόνιες φλεγμονές, τραύματα και λοιμώξεις. Μέχρι τώρα, αυτή η βλάβη είχε αγνοηθεί, σημείωσε.

"Αυτή η επιθηλιακή επένδυση είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος ενάντια σε καταστάσεις, όπως οι λοιμώξεις και όμως καταστρέφεται κατά τη διάρκεια κρίσεων άσθματος", είπε ο καθηγητής Rosenblatt, σημειώνοντας πως υπάρχει αυτός ο συνεχής τραυματισμός, που αποτελεί έναν φαύλο κύκλο.

"Εάν καταφέρουμε να εμποδίσουμε τη βλάβη, ελπίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να σταματήσει τις κρίσεις από το να συμβούν", είπε.

Η διευθύντρια έρευνας και καινοτομίας άσθματος, δρ Samantha Walker δήλωσε: "Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει σημαντικούς νέους δρόμους για να διερευνηθούν πιθανές νέες θεραπευτικές επιλογές που απαιτούνται απεγνωσμένα για τα άτομα με άσθμα".

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω