Νεότερες γενιές γερνούν πιο γρήγορα και αυτό θα μπορούσε να οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αναφέρει νέα έρευνα.

Άνθρωποι που γεννήθηκαν το 1965 ή έπειτα έχουν 17% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν επιταχυνόμενη γήρανση σε σύγκριση με ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1950 και 1954.

Αυτή η ταχύτερη γήρανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων σε ενήλικες κάτω των 55 ετών, (πρώιμης έναρξης).

Η Ruiyi Tian, του Washington University School of Medicine in St. Louis, δήλωσε ότι πολλά είδη καρκίνου γίνονται όλο και πιο συχνά σε νεότερους ενήλικες στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.

Η κατανόηση των παραγόντων που ευθύνονται για την αύξηση θα βελτιώσει την πρόληψη ή τον έγκαιρο εντοπισμό καρκίνων σε νεότερες και μελλοντικές γενιές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία αίματος 149.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στο U.K. Biobank project.

Χρησιμοποίησαν 9 βιοδείκτες στο αίμα για να υπολογιστεί η βιολογική ηλικία καθενός.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν σύγκριση με την πραγματική ηλικία και με καρκίνους που είχαν εμφανιστεί στους συμμετέχοντες.

Για κάθε αύξηση μιας μονάδας στην επιταχυνόμενη γήρανση, παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος για

  • 42% για καρκίνο πνεύμονα πρώιμης έναρξης
  • 22% για καρκίνο πεπτικού συστήματος πρώιμης έναρξης
  • 36% για καρκίνο ενδομητρίου πρώιμης έναρξης.

Η επιταχυνόμενη γήρανση, επίσης συνδέθηκε με 16% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πεπτικού συστήματος καθυστερημένης έναρξης και 23% υψηλότερο για καρκίνο μήτρας καθυστερημένης έναρξης μεταξύ  ηλικιωμένων.

Η Tian δήλωσε ότι εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ επιταχυνόμενης γήρανσης και του κινδύνου πρόωρης έναρξης καρκίνου οι ερευνητές δίνουν νεα οπτική στις κοινές αιτίες καρκίνων σε νεαρή ηλικία.

Αν επιβεβαιωθούν, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι παρεμβάσεις για την επιβράδυνση βιολογικής ηλικίας θα μπορούσαν να είναι νέα οδός για την πρόληψη του καρκίνου.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της American Association for Cancer Research και θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω