Ένα απαλό χάδι, ένα χαλαρωτικό μασάζ ή μια σφιχτή αγκαλιά: Σε κάθε περίπτωση, το άγγιγμα μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο, την κατάθλιψη και το άγχος σε ενήλικες και παιδιά. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση περισσότερων από 130 διεθνών μελετών από ερευνητική ομάδα από το Μπόχουμ, το Ντούισμπουργκ-Έσεν και το Άμστερνταμ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature Human Behaviour".
"Το άγγιγμα που είναι επιθυμητό βελτιώνει την ευημερία των ανθρώπων με ασθένειες σε κλινικές καταστάσεις καθώς και των υγιών ανθρώπων", εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης, Julian Packheiser, από το Ινστιτούτο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου Ruhr στο Bochum. "Όποιος έχει την παρόρμηση να αγκαλιάσει συγγενείς ή φίλους, δεν θα πρέπει επομένως να συγκρατείται, αν το άλλο άτομο δεν το αρνείται".
Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας δείχνουν ότι τα μικρότερα αλλά συχνότερα αγγίγματα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά. "Όσο πιο εις μάκρος είναι το άγγιγμα, τόσο το καλύτερο", λέει ο Packheiser. "Δεν χρειάζεται να είναι ένα ακριβό, εκτεταμένο μασάζ, ακόμη και μια σύντομη αγκαλιά έχει θετική επίδραση". Το άγγιγμα αντικειμένων - όπως ρομπότ, μαλακά παιχνίδια ή μαξιλάρια αγκαλιάς - έχει επίσης θετική επίδραση. Αυτά οδηγούν σε παρόμοια σωματικά οφέλη με το άγγιγμα από ανθρώπους, ωστόσο σε μικρότερα οφέλη για την ψυχική υγεία.
Τόσο οι ενήλικες όσο και τα μικρά παιδιά επωφελούνται από το άγγιγμα. "Για τα βρέφη, είναι σημαντικό να είναι οι γονείς αυτοί που πραγματοποιούν το άγγιγμα. Το άγγιγμά τους έχει καλύτερη επίδραση από αυτό των φροντιστών", ανέφερε η Helena Hartmann από το Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen. "Στους ενήλικες, ωστόσο, δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ οικείων ανθρώπων και επαγγελματικού προσωπικού".
Τη μεγαλύτερη επίδραση του αγγίγματος στους ενήλικες κατέδειξαν οι πολυάριθμες μελέτες για την ψυχική κατάσταση των εξεταζόμενων. Ο πόνος, η κατάθλιψη και το άγχος μειώθηκαν σημαντικά. Το άγγιγμα είχε επίσης θετική επίδραση σε καρδιαγγειακούς παράγοντες, όπως η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός, εντούτοις η επίδραση ήταν λιγότερο έντονη.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απεβίωσε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης
Συνταγογράφηση με τεχνητή νοημοσύνη προωθεί το υπουργείο Υγείας
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας 2024: Δράσεις για την ενημέρωση του κοινού από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία