Το να κοιτάς οτιδήποτε για αρκετή ώρα μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία στα μάτια. Αλλά το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για όποιον παρακολούθησε την έκλειψη ηλίου της Δευτέρας στη Βόρεια Αμερική. Ένα μεγάλο μέρος της χώρας πέρασε το απόγευμα κοιτάζοντας τις καυτές ακτίνες του ήλιου και ορισμένοι αντιμετώπισαν δυσφορία.

Οι ειδικοί ανέφεραν στη Washington Post ότι όποιος ακολούθησε τις απαραίτητες συμβουλές ασφαλείας και χρησιμοποίησε κατάλληλα γυαλιά έκλειψης ηλίου για να δει το θέαμα της Δευτέρας θα πρέπει να αισθάνεται ήσυχος ότι τα μάτια του δεν υπέστησαν οποιαδήποτε σοβαρή βλάβη. Εάν συμπτώματα όπως ο πόνος - ή, το πιο σημαντικό, ο πόνος ή η θολούρα της όρασης - επιμένουν, προτείνουν ανεπιφύλακτα να συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο.

Φορούσα γυαλιά έκλειψης, αλλά τώρα τα μάτια μου πονάνε ή ξηραίνονται. Πρέπει να ανησυχώ;

Εάν αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους, πόνους ή άλλα συμπτώματα μετά την παρακολούθηση της έκλειψης, αξίζει να ελέγξετε ότι είχατε επαρκή προστασία. Τα γυαλιά που προσφέρουν αρκετή προστασία φέρουν τον κωδικό Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO) 12312-2 και η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία έχει μια λίστα με αξιόπιστους κατασκευαστές.

Πριν από την έκλειψη, η Amazon την Παρασκευή έστειλε email στους πελάτες ότι μια μάρκα γυαλιών που πωλούνται σε ιστότοπο δεν είχε εγκριθεί από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία και "μπορεί να μην είναι ασφαλή για την παρακολούθηση μιας έκλειψης ηλίου". Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Ιλινόις προειδοποίησε επίσης τη Δευτέρα ότι τα γυαλιά αυτά δεν πληρούσαν τα πρότυπα ασφαλείας, παρόλο που πωλούνταν στο διαδίκτυο και σε ορισμένα καταστήματα.

Εάν φορούσατε εγκεκριμένα γυαλιά και βλέπατε μόνο την ηλιακή έκλειψη μέσα από αυτά, είναι απίθανο τα μάτια σας να έχουν υποστεί ζημιά, είπε ο Carl Jacobsen, κλινικός καθηγητής στο UC Berkeley School of Optometry.

Γιατί είναι επικίνδυνο να βλέπεις την έκλειψη χωρίς γυαλιά;

Είναι πάντα επικίνδυνο να κοιτάς τον ήλιο με γυμνό μάτι. Μια έκρηξη εστιασμένου φωτός από τον ήλιο μπορεί να βλάψει τους φωτοϋποδοχείς στα μάτια σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση της όρασης ή τύφλωση.

Μια έκλειψη είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη στιγμή για να κοιτάξετε απευθείας τον ήλιο, δήλωσε προηγουμένως στην Washington Post η Suzanne Fleiszig, καθηγήτρια οπτομετρίας και επιστήμης της όρασης στη Σχολή Οπτομετρίας του Berkeley. Ενώ ο ήλιος είναι μερικώς καλυμμένος, ορισμένα μήκη κύματος που προκαλούν πόνο εμποδίζονται, αλλά, αρκετές ακτίνες θα περάσουν και θα βλάψουν τα μάτια σας.

Ακόμη και μια γρήγορη ματιά στον ήλιο μπορεί να αφήσει τα μάτια σας ευάλωτα σε ζημιές. Επίσης, δεν είναι ασφαλές να κοιτάξεις τον ήλιο με κάμερα, τηλεσκόπιο ή κιάλια, προειδοποιεί η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία.

Κοίταξα την έκλειψη χωρίς γυαλιά - τι να κάνω;

Εάν κοιτάξατε την έκλειψη ηλίου χωρίς προστασία ή με ελαττωματικά γυαλιά, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε συμπτώματα όπως πόνος ή θολή όραση. Εάν η όρασή σας είναι θολή ή βλέπετε γκρίζες κηλίδες που δεν εξαφανίζονται, μπορεί να έχετε υποστεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή σας, είπε ο Seth Laster, οπτομέτρης.

Η ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια - βλάβη στον αμφιβληστροειδή από το να κοιτάτε έντονα φώτα, όπως ο ήλιος ή ένας δείκτης λέιζερ - δεν προκαλεί πάντα πόνο, αλλά μπορεί να επηρεάσει μόνιμα την όρασή σας, είπε ο Laster. Οι ειδικοί πρόσθεσαν ότι η ζημιά δεν είναι πάντα εμφανής αμέσως και μπορεί να εμφανιστεί λίγες ώρες ή μέρες αφού κοιτάξουμε τον ήλιο.

"Το να βλέπεις τον ήλιο είναι συχνά σαν να έχεις ηλιακό έγκαυμα", είπε η Tamara Oechslin, οπτομέτρης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. "Δεν παρατηρείς τη χειρότερη ζημιά, παρά μόνο μία ή δύο ώρες αργότερα".

Ο πόνος στα μάτια μπορεί επίσης να προκληθεί από φωτοκερατίτιδα, η οποία προκαλείται από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες. Είναι επίσης γνωστή ως τύφλωση του χιονιού ή λάμψη οξυγονοκολλητή όταν προκαλείται από το ηλιακό φως που αντανακλάται από το χιόνι σε αρκτικές συνθήκες ή το φως από τον πυρσό του συγκολλητή. Η φωτοκερατίτιδα είναι μια πιο επώδυνη κατάσταση από την ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια, είπε ο Jacobsen. Αλλά είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί κατά την προβολή μιας έκλειψης και συνήθως δεν οδηγεί σε μόνιμη βλάβη.

Ο κύριος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι πόσο διαρκούν τα συμπτώματά σας, είπε ο Jacobsen. Εάν τα προβλήματα επιμένουν μετά τη χρήση σταγόνων για τα μάτια ή εάν τα θολά σχήματα στην όρασή σας συνεχίζονται όταν κλείνετε τα μάτια σας, είναι πιθανώς καλύτερο να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

"Υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορούν να συμβούν με τα μάτια των ανθρώπων", είπε ο Jacobsen. "Και δεν μπορούμε ποτέ να κάνουμε λάθος λέγοντας: «Καλέστε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας".

Πηγές:
The Washington Post

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]
Πώς αντιδρά το συκώτι στη θέα της τροφής