Με την συμμετοχή καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, διεξάγεται το Σάββατο, 13 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδιών και Εφήβων με Ρευματικά Νοσήματα.

Το συνέδριο, που έχει ως θέμα «Η διαβίωση με τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα: Σύγχρονες Προκλήσεις», διοργανώνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων, Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες «ΡΕΥΜΑζην», στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της Helexpo ΔΕΘ, με φορείς υλοποίησης τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με χρόνιες ρευματοπάθειες και τον Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με χρόνιες ρευματοπάθειες.

Στο πλαίσιο των εργασιών, θα παρουσιαστεί ό,τι νεότερο υπάρχει στις καινοτόμες θεραπείες των Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων (ΝΡΝ), τη λήψη φαρμάκων, τη συμμόρφωση του ασθενούς και την συμμετοχή του στη λήψη απόφασης για την θεραπεία, με τοποθετήσεις, του γιατρού, του γονέα και του ίδιου του παιδιού.

Θα παρουσιαστεί το καλοκαιρινό βιωματικό πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους με ΝΡΝ, ενώ θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Μεταξύ άλλων:

  • Νέες τεχνολογίες – προκλήσεις για τους μικρούς και εφήβους ασθενείς με Ρευματικά Νοσήματα. Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media) και διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyberbullying) - Ομάδες ασθενών στο διαδίκτυο και ο κίνδυνος λανθασμένης πληροφόρησης - Διαδικτυακές εφαρμογές στην υγεία για παιδιά και εφήβους
  • Φροντίζω τον εαυτό μου. Αυτοφροντίδα του ΝΡΝ, υγεία του στόματος, των ματιών και του δέρματος σε παιδιά και εφήβους με ΝΡΝ, επιπτώσεις από τον καπνό και τις ατμίζουσες ουσίες.
  • Θωρακίζω τον εαυτό μου: Εμβολιασμοί σε παιδιά/εφήβους με ΝΡΝ, αντισύλληψη – προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα - προστασία και κίνδυνος από τον HPV σε εφήβους/νεαρούς ενήλικες με ΝΡΝ. Εξωσχολικές δραστηριότητες για ασθενείς.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Πέμπτη
Μεγάλη κατανάλωση junk food είναι πιθανό να οδηγεί σε διαρκή εξασθένηση της μνήμης
ΙΣΑ: Ανάκληση προστίμων από τον ΕΟΠΥΥ σε ιατρούς που πρότειναν φαρμακευτικό σκεύασμα