Εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου που ανέπτυξε η Moderna με την Merck  είχε θετική απόκριση σε δοκιμή αρχικού σταδίου σε ασθενείς με έναν τύπο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

Tο εμβόλιο, που σχεδιάστηκε να εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις σε καρκινικά κύτταρα, νωρίτερα είχε δείξει υποσχόμενο στην αντιμετώπιση του μελανώματος, σε δοκιμή μεσαίου σταδίου.

Ο αναλυτής Michael Yee, δήλωσε ότι τα στοιχεία συνεχίζουν να επικυρώνουν την πλατφόρμα εξατομικευμένης θεραπείας και υποδεικνύουν οτι θα μπορούσε πιθανόν να δρα και για ενδείξεις εκτός μελανώματος.

Ο Yee δήλωσε ότι ο συνδυασμός έδειξε ισχυρό όφελος στην παράταση της επιβίωσης έναντι προηγούμενης δοκιμής που εξέταζε το Pembrolizumab μόνο.
Στοιχεία από 22 ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο, mRNA-4157, σε συνδυασμό με το Pembrolizumab ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Association for Cancer Research την Δευτέρα.

Ο συνδυασμός εμβολίου παρέχει ενδείξεις ενεργοποίησης της ανοσιακής απόκρισης των ασθενών και φάνηκε πως είναι ασφαλής και καλά ανεκτός, ανακοίνωσε η Moderna.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη