Η παρακεταμόλη επηρεάζει τα μονοπάτια σηματοδότησης στην καρδιά. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν σε μελέτες σε ζώα ότι η παρατεταμένη χρήση παρακεταμόλης σε ασθενείς με μειωμένη καρδιακή λειτουργία μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλής όσο θεωρούταν μέχρι τώρα.

Νέες μελέτες σε ποντίκια δείχνουν ότι η παρακεταμόλη θα μπορούσε να είναι ένα από τα φάρμακα που έχουν παρενέργεια στην καρδιά. Ενώ ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι εδώ και καιρό γνωστός για τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη και η δικλοφενάκη, η παρακεταμόλη θεωρείται ασφαλής εναλλακτική λύση.

Για να διαπιστώσουν αν ο καρδιακός κίνδυνος των ΜΣΑΦ οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Γκαμπριέλα Ριβέρα, διδακτορική φοιτήτρια στην ομάδα του καθηγητή, Δρ Αλντριν Γκόμες, στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια, χορήγησαν σε ποντίκια παρακεταμόλη.

Πρόσφατα παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Φυσιολογικής Εταιρείας (APS) στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας.

Η Ριβέρα και η ομάδα της χορήγησαν στα ποντίκια δόση παρακεταμόλης που ισοδυναμεί ημερησίως με 500 mg για τους ενήλικες. Μετά από επτά ημέρες, ανέλυσαν την αναλογία πολυάριθμων πρωτεϊνών στον καρδιακό ιστό που εμπλέκονται μεταξύ άλλων σε αντιοξειδωτικές διαδικασίες ή στη διάσπαση κατεστραμμένων πρωτεϊνών.

Στα ζώα της ομάδας ελέγχου δόθηκε νερό χωρίς τη δραστική ουσία.

Αλλαγές σε πολυάριθμα μονοπάτια σηματοδότησης

"Περιμέναμε ότι θα μεταβάλλονταν δύο με τρία μονοπάτια σηματοδότησης, αλλά βρήκαμε περισσότερα από 20 διαφορετικά που επηρεάστηκαν", αναφέρει η Ριβέρα σε σχετική ανακοίνωση.

Η ίδια υποψιάζεται ότι η μακροχρόνια χρήση παρακεταμόλης καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τον οργανισμό να αποβάλει τα τοξικά προϊόντα αποικοδόμησης.

Μέχρι τώρα, η εστίαση με την παρακεταμόλη ήταν στην ηπατική τοξικότητα, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η δραστική ουσία θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και σε άλλους ιστούς του σώματος, εξήγησε η Ριβέρα στην ειδησεογραφική πύλη "Medical News Today".

Καθώς η παρακεταμόλη είναι ένα από τα φάρμακα που πωλούνται περισσότερο χωρίς ιατρική συνταγή, η κατανόηση των επιπτώσεών της στη λειτουργία της καρδιάς είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των ασθενών.

Ένας σημαντικός περιορισμός της μελέτης είναι ότι διεξήχθη σε ποντίκια, γι' αυτό και τα αποτελέσματά της δεν μπορούν απαραίτητα να αντιστοιχηθούν στον άνθρωπο. Μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους θα πρέπει να εξετάσουν αυτό το ζήτημα στο μέλλον.

Οι ερευνητές υπενθυμίζουν στους ασθενείς να περιορίζουν τη λήψη παρακεταμόλης σε λίγες ημέρες στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση και να συζητούν τη χρήση της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με το γιατρό τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω