Αντιβιοτικά

Αντιβιοτικά όπως οι τετρακυκλίνες - μια κατηγορία αντιβιοτικών ευρέος φάσματος - που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κοινών βακτηριακών λοιμώξεων μπορούν να προκαλέσουν καούρα.

Ασπιρίνη

Η ασπιρίνη μπορεί να είναι σε θέση να ανακουφίσει τα πάντα, από πονοκεφάλους μέχρι καρδιακές προσβολές. Ωστόσο, για όσους αντιμετωπίζουν καούρα, έχει και αρνητική πλευρά: Περισσότερη παραγωγή οξέος στο στομάχι. Η ασπιρίνη εμποδίζει επίσης το σώμα να σχηματίσει προστατευτικές ενώσεις που εμποδίζουν τα κύτταρα του τοιχώματος του στομάχου να παράγουν και να απελευθερώνουν οξύ.

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση γνωστά ως αναστολείς διαύλων ασβεστίου και β-αναστολείς μπορούν να προκαλέσουν καούρα. Μπορεί να το κάνουν χαλαρώνοντας τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει στο στομαχικό οξύ να εισχωρήσει στον οισοφάγο.

Φάρμακα που ενδυναμώνουν τα οστά

Τα φάρμακα για την οστεοπόρωση είναι διαβόητα για την πρόκληση καούρας. Ορισμένα σκευάσματα που λαμβάνονται λιγότερο συχνά μπορεί να είναι ευκολότερα για το στομάχι. Αν εξακολουθείτε να παίρνετε ένα ημερήσιο ή εβδομαδιαίο χάπι για την οστεοπόρωση, να το παίρνετε με ένα μεγάλο ποτήρι νερό και να μην ξαπλώνετε για 30 λεπτά μετά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της καούρας.

Ιβουπροφαίνη

Πολλά δημοφιλή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα με βάση την ιβουπροφαίνη μπορούν να προκαλέσουν καούρα. Αυξάνουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι και μειώνουν τις προστατευτικές προσταγλανδίνες.

Συμπληρώματα σιδήρου

Η σιδηροπενική αναιμία, η οποία συμβαίνει όταν έχετε πολύ λίγο σίδηρο στο σώμα σας, είναι μια κοινή πάθηση που αντιμετωπίζεται με συμπληρώματα σιδήρου. Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου σε χάπι όμως μπορεί να ερεθίσει την επένδυση του οισοφάγου σας και να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο σίδηρος διαβρώνει τον βλεννογόνο του γαστρεντερικού σωλήνα.

Συμπληρώματα καλίου

Αυτά τα συμπληρώματα λαμβάνονται συχνά για να βοηθήσουν στην ομαλοποίηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά μπορεί να ερεθίσουν την επένδυση του οισοφάγου. Δεν πρόκειται να εμφανίσει καούρα κάθε άτομο που παίρνει κάλιο ως συμπλήρωμα.

Υπνωτικά χάπια και ηρεμιστικά

Φάρμακα γνωστά ως βενζοδιαζεπίνες έχουν σχεδιαστεί για να ανακουφίσουν το άγχος και να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Ωστόσο, χαλαρώνουν επίσης τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καούρα. Επίσης, δεν βοηθά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ξαπλώνουν αμέσως μετά τη λήψη αυτών των φαρμάκων: Η κατάκλιση μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος.

Πώς να απαλλαγείτε από την καούρα που προκαλείται από φάρμακα

Πάρτε τα φάρμακά σας με άφθονο νερό. Είναι επίσης καλή ιδέα να λαμβάνετε φάρμακα που προκαλούν καούρα ενώ είστε όρθιοι. Θα θέλετε επίσης να περιμένετε περίπου 30 λεπτά ή περισσότερο πριν ξαπλώσετε μετά τη λήψη τους.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη βελτίωση των συμπτωμάτων

Πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν ή να αποτρέψουν την καούρα. Η ενσωμάτωση αυτών των αλλαγών στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει:

*Αποφυγή στενών ρούχων

*Τρώτε μικρότερα γεύματα και περιμένετε τουλάχιστον τρεις ώρες για να ξαπλώσετε μετά το φαγητό

*Απώλεια περιττών κιλών

*Διακοπή του καπνίσματος

*Μείωση του στρες

*Να κοιμάστε με ένα δεύτερο μαξιλάρι, ώστε το κεφάλι σας να βρίσκεται σε μεγαλύτερη κλίση

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω