Μια ολοκληρωμένη ανεξάρτητη έρευνα δημοσιεύθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία συνιστά "εξαιρετική προσοχή" όσον αφορά τις ορμονοθεραπείες για την αλλαγή φύλου σε ανηλίκους.

Στη σχεδόν 400σέλιδη έκθεση, η συνταξιούχος παιδίατρος, Χίλαρι Κας, διατυπώνει 32 συστάσεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα παιδιά των οποίων τα φυσικά χαρακτηριστικά του φύλου δεν αντιστοιχούν στην αντιλαμβανόμενη ταυτότητα φύλου τους.

Ταυτόχρονα, η έκθεση προειδοποιεί για μια έντονη και δηλητηριώδη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των έφηβων τρανσέξουαλ.

Η έκθεση ανατέθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) το 2020, αφού ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών και νέων ανθρώπων ζήτησε ιατρική συμβουλή σχετικά με την ταυτότητα φύλου τους.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση τονίζει ότι πρέπει να υπάρχει "σαφής κλινική λογική" για τη συνταγογράφηση ορμονών σε νέους ηλικίας 16 ετών και άνω που έχουν ως αποτέλεσμα γυναικεία ή ανδρικά χαρακτηριστικά σώματος, αντί να περιμένουν μέχρι να ενηλικιωθούν.

Στην έκθεση εκφράζονται επίσης ανησυχίες σχετικά με τη χρήση των λεγόμενων αναστολέων της εφηβείας, επειδή δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τα οφέλη και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους.

Η σχετική συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηρίζεται από μια "τοξικότητα" που είναι "εξαιρετική έντονη", επικρίνει ο Cass. Τα παιδιά και οι νέοι που επηρεάζονται βρέθηκαν έτσι "στη μέση ενός θυελλώδους κοινωνικού διαλόγου".

Λόγω των έντονων συζητήσεων, το ιατρικό προσωπικό συχνά φοβάται επίσης να μιλήσει ανοιχτά για τις απόψεις του σχετικά με τη θεραπεία των τρανσέξουαλ ατόμων. Αυτός ο εκφοβισμός "πρέπει να σταματήσει", απαίτησε η Cass, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής.

Το NHS στην Αγγλία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν θα λαμβάνουν πλέον αναστολείς της εφηβείας εκτός κλινικών δοκιμών. Στους εφήβους ηλικίας 16 ετών και άνω μπορεί να συνταγογραφηθεί η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη ή η γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο για την ανάπτυξη των κατάλληλων σεξουαλικών χαρακτηριστικών, όπως η ανάπτυξη γενειάδας και το στήθος.

Επίσης, τον περασμένο μήνα, το πρώτο κέντρο υγείας της Αγγλίας για τρανσέξουαλ παιδιά έκλεισε μετά από χρόνια κατηγοριών ότι συνταγογραφούσε πρόωρα αναστολείς της εφηβείας. Δύο νέα θεραπευτικά κέντρα άνοιξαν στο Λονδίνο και στη βόρεια Αγγλία.

Η Cass συμβουλεύει ότι όλα τα κέντρα υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα τρανσέξουαλ παιδιά "με τα ίδια πρότυπα", μετά από μια "ολιστική αξιολόγηση". Σύμφωνα με την ίδια, αυτή περιλαμβάνει επίσης μια νευρολογική και ψυχολογική εξέταση.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι για τα παιδιά χρειάζεται μια "ακόμη πιο προσεκτική προσέγγιση" από ό,τι για τους εφήβους, εάν θέλουν να δώσουν στον εαυτό τους μια νέα αντωνυμία ή να επιδείξουν μια διαφορετική ταυτότητα φύλου μέσω της ένδυσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό οι γονείς "να μην επηρεάζουν ασυνείδητα την έκφραση του φύλου των παιδιών τους".

Ο γιατρός Ντέιβιντ Μπελ, ο οποίος ως πληροφοριοδότης είχε διαβιβάσει πληροφορίες σχετικά με καταχρήσεις στη μεταχείριση ανηλίκων τρανσέξουαλ, δήλωσε ότι η έκθεση υποδηλώνει ότι "γενιές παιδιών και νέων έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά". Προβλήματα όπως ο αυτισμός, η κατάθλιψη, το τραύμα και η κακοποίηση έχουν συχνά αγνοηθεί κατά τη θεραπεία. "Αυτά τα παιδιά υπέφεραν από τη λανθασμένη θεραπεία και τα προβλήματα που είχαν δεν αντιμετωπίστηκαν", δήλωσε ο Bell στο Times Radio.

Το NHS ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ένα "πλήρες σχέδιο εφαρμογής" μετά από μια "ενδελεχή εξέταση" των συστάσεων της έκθεσης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η έκθεση "υπογραμμίζει το γεγονός ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν πρόκειται για αυτά τα θέματα".

Ο επικεφαλής των Συντηρητικών δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC: "Απλώς δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Eκτη ένδειξη για το Dupilumab στις ΗΠΑ
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος