Ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα εμβόλια, με το ποσοστό των Ελλήνων που συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού να έχει μειωθεί στο 68% έναντι του 80% πριν από την πανδημία της Covid.

"Η εμπιστοσύνη των πολιτών μειώθηκε κατά 30% στο διάστημα 2019 - 2023", ανέφερε σχετικά ο Κυριάκος Σουλιώτης, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς και τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 67% όσων δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια εγείρουν προβληματισμούς που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Ακόμη, το 80% δηλώνει ότι γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Ωστόσο, μόνο το 48% αναφέρει ότι εμβολιάστηκε. Μάλιστα, "2 στους 3 Έλληνες ζητούν περισσότερες καμπάνιες, αλλά και να αφιερώνει περισσότερο χρόνο ο γιατρός ή φαρμακοποιός τους για να τους μιλήσει για την αξία των εμβολίων", συμπλήρωσε ο κ. Σουλιώτης, τονίζοντας πως υπάρχει ένα τεράστιο κενό ενημέρωσης όσον αφορά την συμμόρφωση.

Επισήμανε, τέλος, την ανάγκη η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας να ασχολείται περισσότερο με τα επιστημονικά δεδομένα παρά με τα οικονομικά, τα οποία είναι αντικείμενο δύο άλλων επιτροπών. 

"Η παραπληροφόρηση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα", ανέφερε παίρνοντας τον λόγο ο Άρης Αγγελής, γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, σημειώνοντας πως ο υπουργός Υγείας έχει ήδη καταθέσει αίτημα στον ΟΟΣΑ για την υποστήριξη της χώρας στον τομέα αυτό. Αναφερόμενος παράλληλα στο θέμα της επικάλυψης των τριών Επιτροπών που ασχολούνται με τα εμβόλια, τόνισε πως χρειάζεται καλύτερη αλληλουχία για το πώς κυλάει η πληροφορία μεταξύ τους και ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων που έχει η καθεμιά.

"Είμαστε ανοιχτοί να επαναξιολογήσουμε τα εμβόλια που έχουμε και να δώσουμε επιπλέον χρηματοδότηση", ανέφερε επιπλέον ο κ. Αγγελής, επισημαίνοντας σχετικά πως οι συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής (HERA) για κοινές προμήθειες, είναι σε προχωρημένο στάδιο.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά
Yπέρηχος καρδιάς: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ