Η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, η Νιγηρία, έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εισήγαγε ένα εμβόλιο 5 σε 1 κατά της μηνιγγίτιδας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το σκεύασμα Men5CV προστατεύει ταυτόχρονα από πέντε λεγόμενους ορότυπους του μηνιγγιτιδόκοκκου. Οι μηνιγγιτιδόκοκκοι είναι βακτήρια και μεταδίδονται σε άλλους ανθρώπους με σταγονίδια, για παράδειγμα κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα.

Το νέο συνδυαστικό εμβόλιο προσφέρει πιο ολοκληρωμένη προστασία από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως, τα οποία είναι αποτελεσματικά μόνο έναντι ενός ορότυπου του παθογόνου, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Ghebreyesus. Έχει τη δυνατότητα να "αποτρέψει μελλοντικές επιδημίες και να σώσει πολλές ζωές". Η εισαγωγή στη Νιγηρία φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στον στόχο της εξάλειψης της μηνιγγίτιδας έως το 2030.

Η Νιγηρία, μια χώρα της Δυτικής Αφρικής με πληθυσμό 220 εκατομμυρίων, βρίσκεται στη λεγόμενη ζώνη μηνιγγίτιδας της Αφρικής, η οποία περιλαμβάνει 26 χώρες. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Ήπειρος γνώρισε πέρυσι αύξηση κατά 50% των δηλωθέντων κρουσμάτων μηνιγγίτιδας.

Μια επιδημία μηνιγγιτιδοκόκκου στη Νιγηρία οδήγησε σε 1.742 ύποπτα κρούσματα μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 11ης Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 101 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 153 θανάτων.

Προκειμένου να περιοριστεί η επιδημία, ξεκίνησε τον Μάρτιο εκστρατεία εμβολιασμού για ένα αρχικό εκατομμύριο άτομα ηλικίας έως 29 ετών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Τα πρώτα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι παρόμοια με εκείνα μιας γριπώδους λοίμωξης. Η νόσος επιδεινώνεται πολύ γρήγορα - μια απειλητική για τη ζωή κλινική εικόνα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Αν και η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί και από άλλα παθογόνα όπως οι ιοί, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι η πιο σοβαρή και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σηψαιμία (δηλητηρίαση του αίματος).

Οι πάσχοντες μπορεί να αποκτήσουν σοβαρή αναπηρία ή να πεθάνουν μέσα σε 24 ώρες. Κυρίως προσβάλλονται τα βρέφη. Η μηνιγγιτιδοκοκκίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί καλά με αντιβιοτικά, αλλά τα πρώτα, μάλλον μη ειδικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, πυρετός, ρίγη και ζάλη πρέπει να ερμηνευθούν σωστά, πράγμα που συχνά δεν συμβαίνει.

Το πενταπλό εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά των ορότυπων A, C, W, Y και X, οι οποίοι προκαλούν πολλές ασθένειες στην Αφρική. Η οροομάδα Β είναι ο πιο κοινός τύπος μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης στη Γερμανία, ακολουθούμενη από τη C.

Η γερμανική Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) συνιστά τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της C από το 2006 και κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β από τις αρχές του έτους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]