Από καιρό επιστήμονες εκτιμούσαν ότι παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και η παχυσαρκία συνδέουν καρδιοπαθείς και καρκινοπαθείς.

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι εξωκυτταρικές φυσαλίδες, sEVs, που απελευθερώνονται μετά από καρδιακή προσβολή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Επιστήμονες του Tel Aviv University ανακάλυψαν ότι κύτταρα που απελευθερώνονται από την άρρωστη καρδιά για να αυτοϊαθεί εισέρχονται στο κυκλοφορικό προάγοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο σώμα.

Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους οι ερευνητές κατέστειλαν τη δημιουργία sEVs σε μοντέλα ζώων με καρδιοπάθεια και ανακάλυψαν οτι ο κίνδυνος καρκίνου μειώνεται μαζί με την καταστολή των φυσαλίδων.

Όμως δεν είναι βιώσιμη επιλογή καθώς η καταστολή  της παραγωγής των φυσαλίδων προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Οι ερευνητές δοκίμασαν διαφορετική μέθοδο, αντιμετώπισης της καρδιάς του ασθενή ώστε να μειωθεί η βλάβη στον καρδιακό ιστό και να απελευθερώνει λιγότερα sEVs.

Οταν χορήγησαν το φάρμακο spironolactone στα ζώα σε πολύ αρχικό στάδιο της νόσου, διαπίστωσαν ότι η καρδιά απελευθέρωνε 30% λιγότερα sEVs και ότι οι καρκινικοί όγκοι αναπτύσσονταν πιο αργά.

Οι ερευνητές ελπίζουν η ανακάλυψη να ενεργοποιήσει τους γιατρούς για την ανάγκη παρακολούθησης καρδιοπαθών για ενδεχόμενη εμφάνιση καρκίνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Circulation.

Πηγές:
Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]