Ανησυχητική είναι η σχέση μεταξύ CoViD και λιπώδους νόσου του ήπατος, η οποία σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία. Η λοίμωξη από κορωνοϊό μπορεί να επιδεινώσει την ηπατική νόσο, ενώ άτομα που έχουν τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία κινδυνεύουν περισσότερο από την CoViD.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό World Journal of Gastroenterology. Τη μελέτη υπογράφουν οι Λεωνίδας Μπριλάκης, Ειρήνη Θεοφιλογιαννάκου και Παναγής Λυκούδης από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, κατά το ξέσπασμα της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού (CoViD), παρατηρήθηκε αλληλεπίδραση μεταξύ της λιπώδους νόσου του ήπατος που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία (MAFLD) και της λοίμωξης CoViD.

Αρκετές μελέτες ανέδειξαν το γεγονός ότι τα άτομα με τη συγκεκριμένη μεταβολική δυσλειτουργία είχαν υψηλότερη πιθανότητα λοίμωξης από κορωνοϊό, εκδηλώνοντας σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και πιο σοβαρές ανεπιθύμητες κλινικές εκβάσεις.

Ένας πιθανός μηχανισμός που προκαλεί την αυξημένη αυτή επίπτωση, είναι η οδός της φλεγμονώδους απόκρισης, ειδικά αυτή που περιλαμβάνει κυτοκίνες, όπως η ιντερλευκίνη 6, η οποία εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυξημένη σε αυτούς τους ασθενείς και θεωρήθηκε υπεύθυνη για πρόσθετη προσβολή στο ήδη κατεστραμμένο ήπαρ.

Αναμενόμενη αύξηση

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η CoViD είναι μια νόσος η οποία αναμένεται να είναι ανησυχητική για τα επόμενα χρόνια και η λιπώδης νόσος του ήπατος που σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία (MAFLD) έχει ολοένα αυξανόμενο αντίκτυπο.

Όπως αναφέρουν, η οριοθέτηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών των δύο οντοτήτων θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της έρευνας. Η μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας των ασθενών με CoViD και MAFLD θα πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος και ο βέλτιστος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι ο σχεδιασμός πολιτικών πρόληψης και θεραπείας.

Η MAFLD έχει αξιοσημείωτο επιπολασμό μεταξύ των ασθενών με CoViD και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο έως το 2030, λόγω της επίμονης αύξησης της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου. Στον αντίποδα, το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο από τον κορωνοϊό επιδεινώνει τη MAFLD και προκαλεί ηπατική βλάβη μέσω διαφόρων μηχανισμών.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των δύο νόσων είναι ιδιαίτερα ευρεία και υπάρχει διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα.

Τα άτομα με MAFLD έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης από κορωνοϊό και πιο σοβαρές ανεπιθύμητες κλινικές εκβάσεις. Αντίστροφα, η CoViD μπορεί να πυροδοτήσει τη MAFLD.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά
Yπέρηχος καρδιάς: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ