Επιστήμονες του Κέντρου Καρκίνου Rogel του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο τεστ ούρων που ανιχνεύει θραύσματα DNA τα οποία απελευθερώνονται από όγκους της κεφαλής και του τραχήλου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το νέο τους τεστ μπορεί μια μέρα να οδηγήσει στην έγκαιρη ανίχνευση αυτού του τύπου καρκίνου, ο οποίος επί του παρόντος δεν διαθέτει αξιόπιστη μέθοδο διαλογής.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) αναγνωρίζεται ευρέως ως η αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ωστόσο διαπιστώνεται ολοένα και περισσότερο ότι προκαλεί επίσης καρκίνους στο στόμα, το λαιμό και σε πρόσθετες περιοχές της κεφαλής και του τραχήλου. Η έγκαιρη ανίχνευση αυτών των όγκων είναι ζωτικής σημασίας, διότι η διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο προάγει καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Μέσω της αλληλούχισης ολόκληρου του γονιδιώματος, η ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε ότι τα τμήματα DNA που απελευθερώνονται από τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία περνούν από την κυκλοφορία του αίματος στα ούρα μέσω των νεφρών, είναι κατά κύριο λόγο εξαιρετικά μικρά (λιγότερα από 50 ζεύγη βάσεων). Λόγω του μικρού τους μεγέθους, τα θραύσματα αυτά είναι πολύ πιο πιθανό να μην γίνουν αντιληπτά κατά τη διάρκεια των συμβατικών εξετάσεων υγρής βιοψίας ούρων ή αίματος για την ανίχνευση κυκλοφορούντος DNA όγκου (ctDNA).

"Σε αυτή τη μελέτη παρέχουμε στοιχεία για να υποστηρίξουμε την υπόθεση ότι οι συμβατικές εξετάσεις δεν ανιχνεύουν τα θραύσματα που βρίσκονται στα ούρα, δεδομένου ότι έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν μεγαλύτερα θραύσματα DNA. Η ομάδα μας χρησιμοποίησε μια αντισυμβατική προσέγγιση για να αναπτύξει ένα τεστ ούρων για την ανίχνευση ctDNA για HPV-θετικό καρκίνο κεφαλής και τραχήλου", αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ειδικός ερευνητής Τσάνταν Μπαμπάνι, σε δελτίο Τύπου.

Αν καιβρίσκεται ακόμη σε πρώιμη φάση, το τεστ έχει ήδη διανεμηθεί σε ασθενείς για ερευνητικούς σκοπούς. Αυτό θα επιτρέψει στους ερευνητές να συλλέξουν σημαντικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του τεστ.

"Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ότι το τεστ ανίχνευσε υποτροπές καρκίνου πολύ νωρίτερα από ό,τι η κλινική απεικόνιση. Ως εκ τούτου, αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα μας έδωσαν την αυτοπεποίθηση να διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής της μελέτης, επιδιώκοντας να επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο τη διανομή", προσθέτει ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Τσαντ Μπρένερ, αναπληρωτής καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας-χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου.

Αν και οι ερευνητές εστίασαν στους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, το νέο τεστ θα μπορούσε να βελτιστοποιηθεί ώστε να ανιχνεύει και άλλους καρκίνους.

"Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα ούρα φέρουν πληροφορίες για πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου, παρόλο που παράγονται στα νεφρά. Τα ευρήματά μας σχετικά με τη διαφορά στα μεγέθη θραυσμάτων ctDNA και το τεστ που αναπτύξαμε για την ανίχνευση HPV-θετικού καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για το πώς μπορούν να αναπτυχθούν διαγνωστικές ουρολογικές εξετάσεις για διαφορετικούς καρκίνους", καταλήγει ο Μπαμπάνι.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "JCI Insight".

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος
Η ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να είναι το ''κλειδί'' για τη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου