Από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2022, η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών χειρίστηκε 663 υποθέσεις σχετιζόμενες με τη διαδικασία ακούσιας νοσηλείας, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 459 εφήβους.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στοιχεία προέρχονται από αρχειακή έρευνα, η οποία έγινε στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας στο ΕΚΠΑ.

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, παρότι στις 614 από τις 663 υποθέσεις δόθηκε εισαγγελική εντολή για ακούσια εξέταση (ή απευθείας για νοσηλεία), μόνο σε 254 κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία.

Τόσο το πλήθος των υποθέσεων που εν γένει χειρίστηκε η Εισαγγελία όσο και το πλήθος των υποθέσεων "ακούσιας νοσηλείας" και "ακούσιας εξέτασης" παρουσίασαν αύξηση κατά την περίοδο κατόπιν της έναρξης της πανδημίας, με την αύξηση αυτή να είναι στατιστικά σημαντική στις περιπτώσεις του συνόλου των υποθέσεων και των υποθέσεων "ακούσιας εξέτασης", αναφέρει ο υφυπουργός Υγείας στο απαντητικό του έγγραφο.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2019 έως 31-12-2021, η Εισαγγελία χειρίστηκε 461 υποθέσεις που αφορούσαν 322 ανηλίκους.

Παρότι και σε αυτή την περίπτωση δόθηκε εισαγγελική εντολή για ακούσια εξέταση στην πλειονότητα των υποθέσεων (92%), μόλις σε 168 υποθέσεις (36,4%) επιβλήθηκε τελικά το μέτρο της ακούσιας νοσηλείας.

Η πλειονότητα ακούσιων νοσηλειών αφορούσε αγόρια (73%), ανηλίκους/ες άνω των 16 ετών (81%) και ανηλίκους, με τόπο γέννησης την Ελλάδα (52%), με τον ανήλικο να νοσηλεύεται τελικά σε ψυχιατρική μονάδα ενηλίκων (74%).

Ο μέσος χρόνος νοσηλείας ανήλθε σε 25,6 ( ∓ 30,7) ημέρες και παρότι φάνηκε να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση ως προς τη διάρκεια νοσηλείας κατά τα έτη 2019, 2020, 2021.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]