Ερευνητές του University of Michigan ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν τεστ ούρων για τον καρκίνο του προστάτη όσον αφορά το αν ο όγκος είναι επιθετικός.

Η εξέταση ονομάζεται MyProstateScore2.0 (MPS2).

Ο Dr. Arul Chinnaiyan, δήλωσε ότι αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο ασθενής δεν έχει επιθετικό καρκίνο προστάτη.

Σχεδόν μια δεκαετία πριν, οι ερευνητές του University of Michigan ανέπτυξαν το MyProstateScore test πρώτης γενιάς, το οποίο εντόπιζε 2 γονίδια, τα TMPRSS2::ERG, που προκαλούν τον καρκίνο προστάτη, και τον καρκινικό δείκτη PCA3.

Το τεστ ήταν καλό αλλά μάλλον όχι αρκετά καλό.

Στο τεστ τελευταίας γενιάς, η ερευνητική ομάδα πρόσθεσε αναλύσεις 54 ακόμα γονιδίων που συνδέονται με επιθετικούς όγκους καρκίνου προστάτη.

Περαιτέρω εξέταση μείωσε τη λίστα των γονιδίων σε 16, τα οποία περιλαμβάνονται τώρα στο MyProstateScore2.0.

Tο MyProstateScore2.0 test φάνηκε αποτελεσματικό στον εντοπισμό όγκων με σκορ GG2 ή υψηλότερο και ήταν 100% αποτελεσματικό στον εντοπισμό όγκων σταδίου GG1.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άντρες μπορεί ενδεχομένως να μη χρειάζεται να υποβληθούν σε βιοψία, ανάλογα με τα αποτελέσματα του τεστ MPS2.

4 από τους 10 άντρες που θα είχαν αρνητική βιοψία θα έχουν τώρα αποτέλεσμα χαμηλού κινδύνου στο MPS2 και θα μπορούν με άνεση να αποφύγουν τη βιοψία.

Αν ένας άντρας έχει υποβληθεί σε βιοψία πριν, το τεστ δουλεύει ακόμα καλύτερα. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να συμβεί αν οι τιμές του τεστ PSA ενός ασθενούς άρχιζαν να αυξάνονται με τον καιρό.

 Σε αυτούς που είχαν υποβληθεί σε βιοψία πριν και ενδεχομένως χρειάζονται νέα βιοψία, το MPS2 θα εντοπίσει μισούς από αυτούς των οποίων η δεύτερη βιοψία θα είναι αρνητική.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology.

 

Πηγές:
JAMA Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Johnson & Johnson: Προτείνει διακανονισμό 6,5 δισ. δολαρίων για τη βρεφική πούδρα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Πέμπτη
Μεγάλη κατανάλωση junk food είναι πιθανό να οδηγεί σε διαρκή εξασθένηση της μνήμης