Η μικροδοσολογία του καφέ στοχεύει να αξιοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα της καφεΐνης - όπως αυξημένη συγκέντρωση, ενισχυμένη διάθεση και βελτιωμένη σωματική απόδοση - χωρίς να υπερφορτώνει το σύστημα και να προκύπτουν αρνητικές παρενέργειες, όπως νευρικότητα, άγχος ή αϋπνία. Πίνοντας μικρότερες μερίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσοι πίνουν καφέ σε μικροδόσεις επιδιώκουν να διατηρήσουν τη βέλτιστη ισορροπία καφεΐνης. Συνεπώς, αν ο καφές ήταν πρόβλημα για εσάς, ίσως αυτή η στρατηγική να σας βοηθήσει.

Τι είναι η μικροδοσολογία;

Στην τρέχουσα εποχή της ευεξίας, η αναζήτηση της βέλτιστης απόδοσης απασχολεί πάρα πολύ κόσμο. Η μικροδοσολογία είναι μια τέτοια προσέγγιση, που συνδυάζει τη συνειδητή κατανάλωση με την επιδίωξη της μέγιστης παραγωγικότητας. Η μικροδοσολογία είναι η πρακτική λήψης πολύ μικρών ποσοτήτων μιας ουσίας, όπως η καφεΐνη, ή σε ορισμένες περιπτώσεις ψυχεδελικών ουσιών, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εστίασης και της ενέργειας χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν οι υψηλότερες δόσεις.

Η μικροδοσολογία καφέ περιλαμβάνει μικρές, μετρημένες δόσεις καφεΐνης για την επίτευξη σταθερής ώθησης στα ενεργειακά επίπεδα χωρίς τις αυξομειώσεις που παρατηρούνται με την κανονική κατανάλωση. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα ανταλλάξετε την πρωινή σας κούπα με ένα μικρότερο φλιτζάνι που παρέχει αρκετή καφεΐνη για να ξεκινήσετε τη μέρα.

Οι ακόλουθες μικροδόσεις λαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την ήπια αναπλήρωση των επιπέδων ενέργειας, επιτρέποντας μια πιο μετρημένη και ελεγχόμενη ανύψωση της διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας.

Κανονικός καφές έναντι καφέ μικροδόσης

Ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ περιέχει συνήθως μεταξύ 90-120 mg καφεΐνης. Από την άλλη πλευρά, το μαύρο τσάι περιέχει περίπου 70 mg καφεΐνης, ενώ το πράσινο τσάι και το παγωμένο τσάι έχουν 35 mg. Αντίθετα, τα δημοφιλή ενεργειακά ποτά έχουν κατά μέσο όρο 195 mg καφεΐνης.

Δεν υπάρχει επίσημη οδηγία για το τι είναι μια μικροδόση καφεΐνης, αλλά η έρευνα έχει βρει ότι ακόμα και μια δόση 9 mg μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά και να βελτιώσει την απόδοση. Πρακτικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να πίνετε ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να πίνετε δύο φλιτζάνια καφέ χωρίς καφεΐνη που περιέχει 3-5 mg καφεΐνης.

Η επιστήμη πίσω από τη μικροδοσολογία καφεΐνης

Η μικροδοσολογία καφεΐνης δεν είναι μια ακριβής επιστήμη, αλλά ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μικρές δόσεις καφεΐνης μπορούν να προσφέρουν ίδια οφέλη σε σχέση με ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ.

Βελτιωμένη απόδοση και εγρήγορση

Μικρές δόσεις καφεΐνης μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της εγρήγορσης και της απόδοσης. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες έλαβαν δόσεις καφεΐνης μεταξύ 12,5 mg - περίπου το ένα δέκατο του φλιτζανιού καφέ - και 100 mg. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια δόση τόσο χαμηλή όσο 12,5 mg είχε σημαντική επίδραση στον χρόνο αντίδρασης και στην απόδοση σε γνωστικές εργασίες, με μικρή διαφορά σε σύγκριση με την (οκτώ φορές υψηλότερη) δόση των 100 mg.

Γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως άγχος, ανησυχία, αϋπνία και πεπτικές διαταραχές. Καθώς η μικροδοσολογία ενθαρρύνει όσους πίνουν καφέ και τους χρήστες καφεΐνης να μετριάζουν προσεκτικά την κατανάλωσή τους, αυτό θα συνδέεται με χαμηλότερη πρόσληψη καφεΐνης και λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ωστόσο, μέχρι να γίνει διαθέσιμη περισσότερη έρευνα σχετικά με την πρόσληψη χαμηλής δόσης καφεΐνης, είναι δύσκολο να πούμε αν τα οφέλη αυτά οφείλονται στη μικροδοσολογία ή στην... απλή τήρηση του μέτρου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια